Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Qr-tapasztalat - akadályok a használatban

A múlt héten közöltük az esztergomi Helischer-könyvtár hírét használóinak qr-kód alkalmazási hajlandóságról link . Erről és e hírünk további tartalmáról a képgaléria: link .

A témában Szeifert Dezső kommentelt link a Könyvtárosok Facebook-csoportban. Idézzük: - Ugyan nem könyvtári a tapasztalatom, de teljesen egyet kell értenem a hírlevélben leírtakkal. Nagyon nem vert gyökeret a QR kód használat a magyar "mobilos kultúrában".
Ennek - szerintem - az egyik oka az eszközökről hiánya volt - ahogy a hírlevélben is jelezte. Korábban tényleg appot kellett hozzá letölteni és a legismertebbről ráadásul kiderült, hogy spyware. A másik, hogy nincsen a hétköznapokban annyira praktikus lehetőségekkel körberakva a "lakosság", hogy kíváncsi legyen a használatára vagy egyszerűen csak élvezze. Jómagam küzdöttem egy szerintem praktikus megoldás felkínálásával, de ezek után nem folytattam: nem netes linket, hanem OFF-LINE főként telefonszámo(ka)t, majd emailcímeket próbáltam ki még a covid karanténok alatt. Inkább bepötyögték. Már aki bepötyögte.
És elérkeztünk a szerintem legnagyobb gáthoz: az internet használati "kötelezettséghez". A QR kódok általában egy linket/url-t tartalmaznak, aminek az eléréséhez netre van szükség. Ugyan sokat javult a hozzáférés és a relatív jó árú net használati adatkapacitás az idők folyamán, a használati praktikum ellenére nem sikerült olyan "kötelező" lehetőségekkel "megszerettetni", ami a helyére tehetné a használatát. Nem ér meg annyit a legtöbb ember számára, hogy "erre költsön" vagy akár ingyenes wifire bejelentkezzen. Mert beolvas valamit a netről, amiről még nem tudja, hogy fontos-e, kell-e. Meg a macera.
Egy áttörés szerintem azért volt: ez a Lidl "vevőkártya" appja, amelyik QR kód technikán alapul. Az ilyeneken értem a "kötelező" lehetőségeket.
És csak hogy "cizelláljam": a legnagyobb QR kód használó Kína a világon. Ott ugyanis lakossági pénzügyi műveleteknél (van úgy, hogy egy műveleten belül többször is) használják a QR kódokat.
Ne feledjük, hogy akármennyire is praktikus a QR kód, jelen pillanatban kicsi az adatkapacitása. Ami linkekre, telefonszámokra elég, de hosszabb érdemi OFF-LINE szövegek, főleg képek, egyéb média számára méretbeli korlátok miatt sehogy, vagy nehezen használható.

A vonatkozó képgalériában link ld.: kódszkennelés a Helischer-könyvtárban, illetve könyvespolcra ragasztott, idényjellegű illusztrációval ellátott buzdítás további információ elérésére a közös német online könyvtár (Onleihe) adott tárgyban qr-kóddal való eléréséhez (Müncheni Városi Könyvtár, Gasteig). E funkcióval a használó mobiltelefonjára is tud e-dokumentumot kölcsönözni. (MG)

Hírforrás: Könyvtárosok - Facebook ; KIT-összeállítás
2023. január 13.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=qr-tapasztalat
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról