Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Racionális javaslatai ma is szentségtörőnek hatnak - 10 éve halt meg Maurice Line

Egyes megállapításainak elhangzása után csend lett a teremben. Majd megindult a diskurzus, melynek végén ez ellenérvek az előadó hatalmas tapasztalatából merített érvek hatására jellemzően elhalkultak. Pl.:
- nincs szükség feltétlenül nemzeti könyvtárra
- ha a könyvtárban pénzért adnak üzleti szolgáltatásokat, a munkatársak elkezdenek jól dolgozni, büszkék lesznek a pénzkitermelésre, és az egész könyvtári szolgáltatás színvonala emelkedik
- a profittermelő és nonprofit részlegek közt érdemes forgatni a munkatársakat, így a nonprofit részleg színvonala is emelkedik
- a könyvtárosok általában felére becsülik az információ értékét. (bővebben ld.: link )
A neves angol könyvtári szakértő, a British Library igazgatója több tréninget, előadást tartott a rendszerváltozás utáni Magyarországon. Ezeken a fő motívum a használói igények szolgálata, a költségvetési források és bevételek hatékony és eredményes felhasználása volt. Hazai könyvtárban ott volt először hallható a szexis nevű TQM, amely később inkább jövedelmező mozgalommá, mint használóközpontú gondolkodássá és hatékony menedzsmentté fejlődött hazánkban. Mi tagadás, Maurice B. Line tapasztalatai nem arattak átütő sikert egy inkább érzelmi alapon és függőségekben gondolkodó szakmában. Ugyanakkor jóhumorú írásait a hazai könyvtárosszakmán kívül is sokan felhasználták (időnként illegálisan is link ), pl.:
- Hogyan keserítsük meg beosztottjaink életét? link
- 'de mit tegyünk a főnökkel' link
- Állati! - A szervezeti kultúra típusai link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Maurice Line -- válogattuk szakmai tanácsait link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról