Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Radikális befogadás - nem azonnal vesszük észre, mitől szenvednek hátrányt mások

- Van-e olvasójegyed? - kérdezte a könyvtáros a könyvek gerincét nézegető cigány gyerektől egy vidéki kisvárosunk könyvtárának olvasóteremben. - Mert csak akkor használhatod a könyvtárat! - A történet nem szól arról, hogy a megszeppent gyerek ezek után újból betért-e a közkönyvtárba. De sejtésünk lehet.
A kerekes székkel való behajtást segítő rámpa és a fotocellával nyíló ajtó egyre több helyen teszi elérhetővé a könyvtári szolgáltatásokat a hátrányosabb helyzetben lévők számára. A hátrányt nem szenvedők azonban általában nehezen azonosítják mások szerteágazó fajtájú hátrányait. Ebben az érzékenyítésben segít a radikális befogadás szempontrendszere. (MG)
- A közösségre való tudatos összpontosított a radikális befogadás (inkluzivitás) része - írja a Library Journal egy 2017-es cikkében. Abból indul ki, hogy egy közösségben vannak kiváltságosabbak és kevésbé kiváltságos emberek. A kiváltság persze sokféle köntösben jelenhet meg. Ezek befolyásolják, menyiben férnek hozzá hozzá az emberek a könyvtár által nyújtott szolgáltatásokhoz. A radikális befogadás által a könyvtár tervszerűen építi le a szolgáltatásokhoz való hozzáférés akadályait a létesítmények, technológia, programozás és politikák területein.
A hozzáférést gátló akadályok gyakran nem egyértelműek és nem láthatók azonnal mindenki számára. Ezért a radikálisan befogadó könyvtár elősegíti a közösségi eszmecserét. Nem a könyvtár áll elő megoldásokkal, hanem a könyvtárvezetők a közösséget minden érdekcsoportját egy asztalhoz ültetve, minden fél hangját meghallgatva gyűjtik be az ötleteket. Majd megkeresik a közös pontokat a törekvésekben. Így egy radikálisan befogadó könyvtár képes lesz arra, hogy megküzdjön a látens (azaz nem azonnal egyértelmű) elnyomással. Nem feltétlenül a irányelvek megfogalmazásával vagy petíciókkal lépnek fel, hanem a könyvtár eszközeivel és erőforrásaival, valamint a közösségi erőforrások finomhangolása által. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraiban link Ahol egyre inkább beszélgetnek más etnikumú, kulturális hátterű emberek - egyre jobbak a norvég könyvtárak link Befogadás kultúra a KIT Hírlevélben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról