Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rákóczi-relikviák az MTA könyvtárában

Különleges látnivalókat kínál a történelem ínyenceinek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára és Kézirattára. A rendezők a Vasarely-terem kamara-kiállításán seregnyi, a Rákóczi-szabadságharc éveiben született - II. Rákóczi Ferenc által aláírt - és a heroikus küzdelemmel kapcsolatos eredeti dokumentumot mutatnak be. Három példányban készült "az Szécsenyi Mezőben... Szent Mihály Havának huszadik napján Ezerhétszáz eötödik Esztendőben" kelt nyolclapos pergamen oklevél, amelyben az oda hívottak esküvel, aláírásukkal és piros viaszpecsétjükkel megerősítve kijelentik, hogy "a Méltóságos Fejedelmet Rákóczi Ferencz Uramat eő Nagyságát... a Szabadságért öszve szövetkezett Magyarságh választott Vezérlő Fejedelmének" ismerik el. Az egyik példányt Párizsba, a másikat Lengyelországba küldette Rákóczi - ez utóbbi sorsáról a hazai szakemberek nem tudnak. A harmadik példányt az MTA könyvtára őrzi, és teszi most először közszemlére.

Hírforrás: Népszabadság, nov. 8., link
2003. november 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=rakoczi-relikviak_az_mta_konyvtaraban
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, nov. 8., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról