Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Reformközgazdászok és könyveik a szocializmusban - hatottak egy darabig

Szakmájuk becsületét védték, egyúttal kortársaik életét is megkönnyítették azok a közgazdák, akik a retorziókkal dacolva feltárták az egypártrendszer tervgazdaságának ellentmondásait. Műveik egy része ma is megszívlelendő tanulságokkal szolgál.

- Péter György: már 1954-ben azt írta a Közgazdasági Szemlében, hogy "a minisztériumi, miniszteri, népgazdasági-tanácsi és minisztertanácsi határozatok és utasítások hatalmas, áttekinthetetlen tömeget alkotnak", magyarán a termelés minden egyes részletére kiterjedő parancsolgatás maga volt a zavarok oka. Azt fejtegette, hogy a vállalatok eredményességét "leghathatósabban azok ellenőrizhetik, akik ebben közvetlenül érdekelve vannak: az átvevők, a megrendelők (a vásárlók)".
- Kornai János: Egykori fő üzenetét 2012-ben ő maga aktualizálta: a túlzott központosítás a mai kormánypárt politikájának a lényegéhez tartozik. "Az autokratikus uralom, a féktelen központosítás, az állam tevékenységének túlburjánzása összeférhetetlen a modern kapitalista piacgazdaság egészséges működésével."
- Jánossy Ferenc: amennyiben a beruházások java része acélba és betonba megy, formálisan látványos növekedési ütemet lehet kimutatni, de ez nem hoz ezzel arányos jólétet, gyarapodást.
- Liska Tibor: klasszikus jelszava az volt, hogy ne azé legyen a föld, aki megműveli, hanem az művelhesse meg, aki a leghatékonyabban teszi.

...a közvélemény egy része a közgazdászok ellen fordult; sokan csak az irritáló áremeléseket látták a reformokban, a nagyobb választékot, a megélhetési lehetőségek bővülését kevésbé honorálták. Pedig akkor formálódott a Nyugat által csodált gulyáskommunizmus, a fogyasztói társadalom keleti karikatúrája. Reformerek hada tárta fel a rendszer sajátosságait, igazolva a korabeli viccet, mely szerint a létező szocializmus nem működik, működő szocializmus pedig nem létezik.
A tabudöntögető közgazdasági könyvek mégsem voltak hatástalanok.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról