Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Régiből újat, avagy hogyan lesz a könyvtár fenntartható és értékőrző egyszerre? (olvasóink szavazatára)

Rotterdam három céget, a helyi Powerhouse Company-t és két norvég irodát, az Atelier Oslo és a Lundhagem cégeket választotta ki arra, hogy felújítsa és bővítse a város központi könyvtárát. A norvég irodákat 2021-ben Az Év Nyilvános Könyvtára Díjjal tüntették ki az oslói Deichman könyvtár tervezéséért (vö.: link ). Várhatóan 2025-ben kezdődik az építkezés és 2028 végére fejeződik be. Az újrahasználat koncepciójával a fenntartható épített környezetet is megteremtik. A könyvtár úgy lesz a város nappalija, hogy a belső terét minden oldalról megnyitották. Az épület hátsó részén egy átlátható bővítményt is felépítettek. A korábbi raktárhelyiséget olyan terekkel helyettesítették, ahol a látogatókat is fogadhatják.

A rotterdami központi könyvtár sárga csöveinek csoportja kissé a Pompidou Központra hajaz. A 1983-ban átadott épületet vegyesen fogadták. Mára tudásközpont és az emberi léptékű várostervezés szimbóluma, ám a mai napig némileg ellentmondásos épület. Hans Boot projekttervező szerint a középületeknek ki kell tűnniük a városképből. A költségvetés korlátai miatt a kivitelező nem egyezett meg az építészek elképzeléseivel. Pl. az átláthatóságot feláldozták a költséghatékony, de nehéz ablakkeretekért. Az újratervezés vezető elve az átláthatóság lett. Könnyed térélményre törekedtek, azaz folyamatosan ki lehessen látni a szabadba. Az eredetileg légkondicionálónak szánt, sárga csöveket meghagyták a szellőzőrendszer részeként.
A földszinti tér átláthatóságának javítására minden oldalról új bejáratokat nyitottak, hogy jobb kapcsolatot teremtsenek a várossal, beleértve az élénk piacteret is. A főzőműhelytől a gyermekmászófalig mindenféle rugalmas programot megvalósíthattak. Rengeteg hely maradt a tanulásra, olvasásra vagy böngészésre. A hetedik emelet egyik oldalán egy zöld és csendes olvasóterem, míg a másikon egy vagányabb terasz található. Onnan remek kilátás nyílik a városra. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról