Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Remek és gyakori pr; pl. a könyvajánlások - a New York-i példa átültetése

New York Közkönyvtárának link könyvajánló gyakorlatára többször felhívtuk a figyelmet. Most néhány további részlet és szempont:
- összegyűjtenek tematikus könyvcsoportokat, és azokból hetente többet is közzétesznek
- honlapjukat, hírlevelet, a Twittert és a Facebook-ot használják a célra, többek között, azaz push és pull csatornák (azaz: elviszem hozzád az információt vs. ha idejössz, megtalálod az információt) kiegészítik egymást
- közlik az ajánlás készítőjének nevét (akit adott esetben tovább is lehet kérdezni)
- a csomag elejére írják a témát; most pl.: "Szépirodalmi és ismeretterjesztő olvasmányok a mentális egészség támogatására az újévben"
- bevezetésként néhány mondat olvasható, miért és érdekes, fontos, aktuális a téma
- a mostani csomagban a témán belül 3 alcsoportra bontanak, nevesítve: gyerekek, tizenévesek és felnőttek - ezzel támogatják a korcsoportok közötti szinergiát is
- az ajánlásgyűjteményeket többször is közreadják, néhány ismétléssel (a mostaninak első megjelenése: 2022. jan. 6.)
- az ajánlás tartalma: a könyv borítóképe, címe és 1 db ajánlómondat
- egy ajánlás kb. 20 címet tartalmaz, azaz nem árasztják el a befogadót, de nagy eséllyel talál benne érdekeset
- a link a katalógus megfelelő oldalára mutat, melynek láblécében további hasonló olvasmányok találhatók.

Lehetséges együttműködés... Az ajánlások jól kommunikálható, gyakori megjelenés apropóját kínálják a könyvtárakat. Mivel a magyar közkönyvtárak kínálata meglehetősen nagy - közel 90%-os - átfedést mutat Battonyától Nemesmedvesig, ezért optimális együttműködési lehetőséget kínál, pl.: több közkönyvtár gyárt tartalmakat egységes formátumban, melyeket aztán az egyes könyvtárak saját célcsoportunkban, saját fejléc alatt, testre szabva teríthetnek. Az együttműködés feltételei:
- a könyvtár(os) tudomásul veszi, hogy nem mindenben ő a legjobb; van, amit a szomszéd könyvtár munkatársa tud jobban - és ez nem szégyen. Ráadásul valamivel több mint egy egységnyi befektetéssel három egységnyit tud szolgáltatni
- szervezés: elengedhetetlen a közös, elektronikus eszközökkel segített tervezés és szervezés: ki, mikor, milyen tematikát gyűjt össze és azt hogyan, hová tölti
- az együttműködés során óhatatlanul előfordulnak félreértések, hibák, tévedések. Ha ezt a felek előre tudatosítják, van mód az "én előre megmondtam, hogy nem fog menni" attitűd helyett a "jó, hogy előkerült ez a hiba, innentől a működésünkbe építjük annak megelőzését" alkalmazására. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról