Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Reuters Intézet: A HVG és az RTL Klub a legmegbízhatóbb hírforrások

Kiadta évenként megjelenő, több országot is közelről vizsgáló, Digital News Report című jelentését a Reuters Institute. A kutatásban a hírfogyasztás globális trendjei mellett országokra lebontott elemzéseket is olvashatunk.
A Magyarországról szóló részt a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja készítette, Bognár Éva kutató vezetésével. A magyar hírfogyasztókról szóló részben szó esik arról, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt a hírek iránti érdeklődés, de hiába döntötte meg több sajtótermék is saját rekordját, ez nem párosult növekvő bevételekkel. A kutatás szerint a kiadók reklámbevételei 38 százalékkal estek vissza Magyarországon (A kutatás ezt a WeCan korábbi adataira alapozza.)
Nem tett jót itthon a hírforrásokba vetett bizalomnak a riport szerint a 2020 nyarán lejátszódó Index-ügy sem, amikor a teljes szerkesztőség beadta felmondását a főszerkesztő, Dull Szabolcs menesztése után. A kutatás szerint ezek az események még tovább polarizálták az amúgy is megosztott magyar hírfogyasztó tömeget. Ennek következménye, hogy itthon 6 százalékkal esett a hírekbe vetett bizalom.
Régiós összevetésben sem állunk jól, hiszen a környező országokhoz képest Szlovákiához hasonlóan csak 30 százalék bízik nálunk nagyrészt a hírekben, szemben mondjuk a skandináv országok 50-60 százalékos adataival. A magyar válaszokból a kutatás azt szűrte le, hogy a hírfogyasztók 14 százaléka fizet valamilyen formában a szerkesztőségek munkájáért. A legnépszerűbb eszköz hírolvasásra pedig továbbra is az okostelefon.
A legsűrűbben látogatott hírforrás a tévécsatornák között az RTL KLub a TV2 előtt, míg az online oldalak között a 24.hu vezeti ezt a listát, megelőzve az Indexet és az Origót.
A magyar fogyasztók szerint a legmegbízhatóbb forrás a HVG, az RTL Klub és a 24.hu. Érdekesség, hogy a felmondott indexesek által alapított Telex ezen a listán megelőzi az Indexet. A lista végén a kormányközeli sajtótermékek találhatóak (pl. a köztévé, a TV2, az Origo, a HírTV).

Régebbi hírforrás(ok): Melyik a legmegbízhatóbb hazai hírforrás? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról