Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

RFID - hogy több idő maradjon minőségi szolgáltatásokra

A Prágai Városi Könyvtár RFID-projektje az elmúlt három évben (2018-2020 között) valósult meg, azzal a céllal, hogy a könyvtárosoknak több idejük maradjon a minőségi szolgáltatásokra. A 2020-as koronavírus-világjárvány mindenhol új kihívások elé állította a könyvtárakat és a használókat. A Prágai Városi Könyvtár ekkorra tért át a hagyományos vonalkódos azonosításról a rádiófrekvenciás (RFID) chipes azonosításra.

A projektet sikerült a főváros stratégiai tervébe illesztve megvalósítani. A használók szempontjából a leglátványosabb változás az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel bevezetése volt. Az RFID-technológia a könyvtárosok számára megkönnyítette a visszavétel utáni visszaosztást is, hiszen a fiókkönyvtárak között az állomány folyamatosan vándorol; az automatizált válogató sor segítségével a munka sokkal egyszerűbbé vált. Az egységes integrált könyvtári rendszer használata a változtatáshoz nagy előnyt jelentett.

2020 végén még nincsenek a könyvtárban olyan kiegészítő eszközök (okospolcok), amelyek a polcokra helyezett antennákkal képesek a dokumentumok nyomon követésére, illetve az önkiszolgáló félretételre is lehetőséget adnak. A koronavírus okozta járványhelyzet felerősítette az önkiszolgáló kölcsönzés és az önkiszolgáló visszavétel igényét, ezért további berendezéseket kívánnak beszerezni. 2021-től a könyvtárban az olvasók csak önállóan, önkiszolgálással kölcsönöznek és hozzák vissza a könyveket. A kevésbé magabiztos olvasókat könyvtáros asszisztensek segítik. A könyvtár weboldalt hozott létre az automatikus kölcsönzés, az RFID-technológia videofilmes bemutatására. A gyakorlat igazolta a technológia gyorsaságát és egyszerűségét. A könyvtárosoknak több idejük maradt a gyűjteményre és a közösségek építésére, a szorosabb kapcsolatokra, interakciókra. Az új technológia nem cél, hanem eszköz a változásokhoz, az olvasók és a könyvtárosok együttműködésében.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról