Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Riválisa-e a New-York-i Barnes & Noble szuperáruház az egyetemi könyvtáraknak?

A hat évvel ezelőtt írt tanulmány témája aktuálisabb, mint valaha. A Brooklyn College (City University of New York) professzora és tájékoztató könyvtáros azt vizsgálta, hogy a Barnes & Noble hatalmas könyváruházait miért használják olyan sokan könyvtárként (és ahelyett). Az áruház elsősorban a diákokat és a diplomásokat célozza meg, és egyre jobban terjeszkedik. Vajon ezekben a könyváruházakban a diákok szakirodalmat is gyűjtenek, és ha igen, miért nem a főiskola könyvtárát használják erre a célra? Vajon véglegesen a könyváruházra cserélték a diákok a könyvtárat? A kérdőíves vizsgálatból a könyvtárakkal szemben több kifogás is felmerült: atmoszférája, világítása, a könyvanyag frissessége, az áttekinthető elrendezés tekintetében. Azt sokan elismerték, hogy komolyabb irodalomkutatást a könyvtárban végeznek. (A felmérés eredményét bemutató írás alcímei is sokatmondóak: A könyvtártól frusztrálva, A hozzáférés hiánya, Nem esztétikus könyvtárak, Jobb mint a könyvtár?) Nyilvánvaló, hogy sok javítanivaló akad még a felsőoktatási könyvtárakban: barátságosabbá kell tenni a légkört, a könyvgyarapítás sem hanyagolható el az elektronikus források beszerzése miatt stb., de ami a legfontosabb teendő: vissza kell csalogatni olvasóinkat a könyvtárba.

Hírforrás: - F: Feinberg: B&N : The new college library? In: Libr.J. 1998/2. 49-51.p. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/4. ref.: Murányi L.
2005. január 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=rivalisa-e_a_new-york-i_barnes_noble_szuperaruhaz_az_egyetemi_konyvtaraknak
Régebbi hírforrás(ok): - F: Feinberg: B&N : The new college library? In: Libr.J. 1998/2. 49-51.p. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/4. ref.: Murányi L.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról