Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Robot segít az autistáknak egy kaliforniai könyvtárban - jó, mert nem ítélkezik

Van egy könyvtár Dél-Kaliforniában (ez a Santa Ana Közkönyvtár), amely egy barátságos robotot alkalmaz. A cél, hogy így segítsék az autista gyerekek tanulását, és megkönnyítsék számukra a kapcsolódást a külvilághoz.

Az Egyesült Államokban minden 36 gyerek közül egy autizmus spektrumzavarral él. Köztük van a négyéves Luke Sepulveda is, aki az anyjával rendszeresen látogatja a Santa Ana Közkönyvtárat. Utóbbi egyike annak a nem túl nagyszámú amerikai könyvtárnak, amely robotot alkalmaz, a cél pedig az autista gyerekek megsegítése.

Luke Sepulveda anyja azt mondta, nagyon szeretné, ha a fia kommunikálna a környezetével, és a könyvtári robot segít neki ebben. Az anya szerint általában nagyon nehéz megítélni, hogy fia a különböző helyzetekben és terekben hogyan fog reagálni, így azt sem tudta előre megmondani, hogy mit szól a robothoz, de már annak a tudata is boldoggá tette, hogy a robot egyáltalán felkeltette a fia figyelmét.

A könyvtár munkatársa szerint a robot azért jó választás ilyen esetekben, mert működését következetesség jellemzi. Míg az embereknek érzelmeik vannak, elfáradhatnak, frusztráltak lehetnek, addig a robotok minden egyes alkalommal ugyanazt a választ adják, ugyanúgy reagálnak, és nem kritikusak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról