Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Romániai közkönyvtárak -- ráfordítás és a használók számai

A romániai közkönyvtárakban fejenként átlagosan 4,1 lejt (1 lej = 75Ft) fordítottak dokumentum-beszerzésre központi költségvetésből 2005-ben -- derül ki a romániai könyvtárosok és közkönyvtárak egyesületének (ANBPR) statisztikai szakbizottsága összesítéséből. A megyei könyvtárak esetében valamivel nagyobb ez az összeg az átlagnál: 6 lej, míg városi és községi könyvtárak esetén csak 3,5 lej jutott egy lakosra. Az összesítésből az is kiderül, hogy 2005-ben a közkönyvtárakban egy lakosra átlagosan 0,03 új dokumentum jut. Természetesen, ebben az esetben is a megyei könyvtárak vezetnek -- 0,04 dokumentum/lakos --, míg a városi és községi könyvtárak esetén 0,02 beszerzett dokumentum jut lakosonként. A saját és más bevételi forrásból beszerzett dokumentumok esetén az egy lakosra jutó költség valamennyire egységes: 0,2 lej megyei és városi könyvtárak esetén, községi könyvtárak esetén 0,1 lej. Az állomány megújulására, forgására vonatkozó adatokat is közöl az összeállítás, amely átlagosan a romániai közkönyvtárak esetén: 55,97 év, megyei könyvtárak esetén jobb az átlagnál: 44,49 év, községi könyvtárak esetén közelíti az átlagot: 59,54 év, városi könyvtárak esetén pedig a leghosszabb: 81,62 év. Az összesítésben a felhasználók száma soknak tűnhet: 16,82% (18,30% megyei könyvtárak esetén, 22,43% városi könyvtárak esetén, 13,77% községi könyvtárak esetén), a felmérési módszertan szerint azonban 5 évre számít valaki beiratkozott felhasználónak, ezen belül pedig nyilvántartják az aktív felhasználókat, akik az adott évben használják a könyvtár szolgáltatásait. (Bákai Magdolna, Gyergyószentmiklós)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról