Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rontjuk saját tudományos versenyképességünket: helyi érdekű ösztönzési rendszert használunk

Torzulásokat tárt fel a Magyar Tudományos Akadémia Gazdasági és Jogi Osztályának szakterületeire vonatkozó esettanulmány. A tudományos osztály által előírt publikációs folyóirat-preferencia ugyanis eltér a nemzetközi láthatóságot tükröző Scopus Scimago vagy a Web of Science Impact Factor által közölt nemzetközi folyóirat-rangsortól. A társadalmi tudományterületek nyolc különböző tudományos bizottságára (gazdálkodástudomány, állam- és jogtudomány, hadtudomány, politikatudomány, regionális tudományok, szociológiatudomány, közgazdaság-tudomány, demográfia) kiterjedő 4213 folyóirat empirikus elemzése alapján a szerzők - Sasvári Péter, Nemeslaki András és Duma László - igazolják, hogy a magyar kutatók hazai előmenetelét meghatározó helyi rangsorolás okolható Magyarország csökkenő rangsoráért, azaz az érintett szakterületek magyar kutatásainak csökkenő nemzetközi láthatóságáért. A szerzők rámutatnak, hogy a rangsor következetlensége meghatározza a kutatók viselkedését, akik ilyen módon nemzetközileg kevésbé értékes folyóiratokban publikálnak. Pedig a nemzetközivel összefüggő motivációs hatás különösen fontos lenne a kisebb országokban.
- Az adminisztratív torzító hatás mellett további versenyképesség-csökkentő tényező, hogy a tudományos mérést és visszacsatolást segítő, és a nemzetközi rangsorok alapjául szolgáló Scopus adatbázis 2019. januárjától nem érhető el Magyarországon (vö.: Scopus és SciVal nélkül... link ). (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Scopus és SciVal nélkül... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról