Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rovarokat digitalizálnak és tesznek közszemlére

Amihez a tudósok se mindig férnek hozzá, az digitalizálás révén válik igazán közkinccsé: internetre kerülnek a rovarok és a dinók.
A világ könyvei és utcaképei, a Mona Lisa vagy a Triceratops után következnek a méhek, a darazsak, a hangyák. A maga nemében egyedülálló digi­talizálási program kezdődik a berlini Természettudományi Múzeumban: a gyűjtemény mind a 30 millió darabját beszkennelik és közzéteszik. Az első lépéseket szolgálja a Rovartani Futószalag, a holland Picturae cég egyedi gyártmánya. Ezzel készítenek olyan fotókat a hártyásszárnyúakról, amelyek többet árulnak el, mint amennyi szabad szemmel látható.
A vállalkozás célja egyértelmű: Berlinben csakúgy, mint sok más helyen, múzeumi darabok százezrei, milliói hevernek raktárakban, fiókokban úgy, hogy akár évtizedeken át hozzájuk sem nyúlnak. Nincs könnyű dolguk a kutatóknak, ha egyikre-másikra kíváncsiak: nem egyszerű mondjuk egy halott rovar kedvéért Berlinbe utazni, és az sem mindig járható út, hogy ottani kollégáktól kérjenek szívességet egy fénykép kedvéért. Ezen segít, ha a részletgazdag képek felkerülnek az internetre. A távolabbi cél, hogy DiSSCO néven Európa összes természettudományi gyűjteményét távolból kutathatóvá tegyék. A berlini vállalkozás határideje 2030, addigra lesz közkincs a 30 millió tárgy. A félmillió hártyásszárnyúval kezdik, napi ötezret készülnek feldolgozni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról