Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rovarszálló az OPKM-ben is

Idén először az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum link is csatlakozott a Beporzók napi rendezvényekhez. A jeles naphoz kapcsolódva saját készítésű rovarhotelt helyeztek el az intézmény udvarán. A fából készült rovarszálló formavilága jól illeszkedik az idén 110 éves szecessziós épület, a Tündérkastély stílusához is. A rovarhotel, amelyet Cs. Tóth Levente és Balázs József restaurátorok készítettek, március 5-én került ki a Könyves Kálmán körút 40. szám alatt működő intézmény kertjébe. Az "avatóünnepséget" a járványhelyzet miatt csak szűk körben tarthatták meg a múzeum dolgozói, akik érdeklődve várják az első beporzók beköltözését.
Az alábbi linken a rovarszálló is látható: link

A Beporzók napján egy olyan személyre, nevezetesen Staub Móricra is felhívta az OPKM a figyelmet, aki "összeköti" az intézményt a beporzó rovarok Kárpát-medencei kutatásával. Staub Móric volt az, aki a 19. század második felében elsőként szervezte meg a Kárpát-medence teljes területén a növények virágzásával és a beporzó rovarokkal kapcsolatos adatgyűjtést. Kutatásai mellett középiskolában tanított, és az OPKM elődjének, az Országos Tanszermúzeumnak is igazgatója volt.

Joggal számítanak az intézmény dolgozói arra, hogy a rovarhotelnek lakói is lesznek, hiszen a Tündérkastély homlokzata a város egyik legnagyobb parkjára, a Népligetre néz, az épület udvara pedig a tisztviselőtelepi kertes övezettel szomszédos. A parkokban, elő- és kiskertekben számos virágos növény, gyümölcsfa várja a beporzó rovarok látogatását. (Pifkó Dániel)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról