Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rózsa Dávid várható az OSZK élére?

(frissített) Az OSZK főigazgatói pályázata leadási határidejének napján jelent meg a befutó nevét hangoztató cikk a HVG-ben - kijelentő módban. Elbizonytalanító azonban az anyagban található több, kisebb-nagyobb tévedés, így pl. téves a nevezett pályázó aktuális pozíciójának kezdete, illetve a KSH Könyvtáron belüli értekezleten "Dávid ... közölte velünk, hogy hétfőn (febr. 10.) benyújtja pályázatát az OSZK főigazgatói posztjára. A médiában olvasható cikkek tartalmával ellentétben, nem búcsúzott el tőlünk, nem aposztrofálta magát az OSZK vezetőjeként; csupán - ahogy az egy felelős vezetőtől elvárható - személyesen jelentette be számunkra, hogy pályázni fog. Ennyi történt péntek délelőtt" - számolt be a Facebookon Horváth Balázs, a KSH Könyvtár munkatársa.
A sokakat izgató témában érthető a felfokozott kíváncsiság, megnevezett pályázó befutásával kapcsolatos bizonyosság legalábbis meglepő. (MG)
- Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár vezetője lesz az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója - értesült a hvg.hu.
Rózsa Dávid pénteken már szűk körben el is búcsúzott munkahelyén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárában a kollégáitól, mondván, hogy ő lesz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója - értesült a HVG a KSH Könyvtárban dolgozóktól. Lapunk megkérdezte az érintett, hogy erősítse meg a hírt, és, hogy nem korai-e búcsúzás, hiszen csak ma zárul le az OSZK főigazgatói pályázata, és a döntést harminc nap múlva hozza meg a EMMI-t vezető miniszter. Rózsa nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információnak, azt mondta, majd a pályázási időszak után fog válaszolni. Az, hogy a 38 éves Rózsa Dávid az esélyes a nemzeti könyvtár vezetésére, az is mutatja, hogy őt kérte fel korábban Demeter Szilárd az OSZK költözéséért és revitalizációjáért felelős miniszteri biztos a nemzeti könyvtár szakmai átvilágításra, ami némileg barátságtalan gesztus volt a ma is regnáló főigazgató, Hammerstein Judittal szemben. Rózsa Dávid eddigi szakmai pályája a KSH Könyvtárhoz kötődik, ahová 2010-ben került. Saját Wikipédia oldala szerint ekkor szerezte meg történelmi szakos, majd 2013-ban könyvtárosi diplomáját, ebben az évben máris főigazgató-helyettes lett, tavaly pedig főigazgatóvá avanzsált. Kérdés, hogy egy ötven fő alatti szakkönyvtár vezetőjeként mennyire képes a nemzeti könyvtár előtt álló feladatok levezénylésre? Az bizonyosnak tűnik, hogy jobban megtalálja a hangot Demeter Szilárd miniszteri biztossal, akinek erős víziója van a nemzeti könyvtárról. Mellette a főigazgatónak valószínűleg inkább csak végrehajtói feladatok, és napi működés irányítása marad. A legutóbbi, az Index által megszellőzetett - általunk itt elemzett - kormányelőterjesztés szerint a Csepel-sziget északi részén felépítendő új épületbe költözne az OSZK, annak felépültéig viszont jelenlegi helyén, a budavári palotában maradna, legalább öt évig, hogy elkerüljék a kétszeri költözés anyagi terheit, és gyűjtemény-károsító veszélyeit.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról