Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Rozsdaövezet a könyvtár -- és a szakmát sem érdekli

A probléma persze nem 2012-ben kezdődött, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy most vált a helyzet tarthatatlanná, hiszen a lassú leépítések, elvonások több évtizede tartó sorozata mellett a könyvtárak -- legalábbis a megmaradt részük -- működnek, a jól-rosszul képzett könyvtárosok (főként kisasszonyok és asszonyok, hiszen a szakma az egész világon elnőiesedett) a maguk módján végzik a dolgukat. Csak éppen azzal kell szembesülniük, hogy egyre több a feladatuk, mind kisebb a fizetésük értéke, könyvtáraik dolgozóinak száma pedig folyamatosan zsugorodik. És sok helyütt az olvasók is elpártolóban vannak a technika új lehetőségei miatt. Ehhez képest meglepő, hogy a sajtóban, a döntéshozás fórumain és a szakmai szervezetekben nemhogy vészharangot nem kongatnak, de még csak nem is nagyon reflektálnak a problémákra. Az utóbbi években könyvtárakkal kapcsolatosan -- néhány könyvlopási botrányt leszámítva -- a tömegtájékoztatáson keresztül megnyilvánuló figyelem kampányszerűen és rövid ideig a fölöslegesen megrendelt kötetekre, a megyei könyvtárak és a nemzeti könyvtár hányattatásaira, a könyvtárosok feladatainak növekedésére irányult.
-- Haraszti Pálné: Nota bene: még folyik a törvénytervezet parlamenti vitája ... a jogszabálytervezet link részletes vitája a mai napon zajlott, a kijelölt bizottságok a benyújtott módosító javaslatokat megtárgyalták, s jelenleg határozathozatalra vár.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról