Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rugalmas könyvtárak tervezése a COVID utáni világ számára (olvasóink szavazatára)

Egyes könyvtárak már újranyitottak Amerikában, limitált időben. Más könyvtárak még a koronavírus miatt küzdenek. De mindegyik fontolgatja, hogyan óvhatná jobban a dolgozók és a látogatók egészségét.
- Tisztaság: sokkal nagyobb szükség lesz rá mint amennyire eddig odafigyeltek. Rendszeresen tisztítani kell mindent, amivel a látogatók érintkeznek. Pl. kilincseket, korlátokat, asztalokat. A tisztításnak nem kell antimikrobiálisnak lenni, mert a károsak lehetnek az egészségre, és nem feltétlen védenek.
- Tartani kell a távolságot: Ezt segíthetik a falra ragasztott választóvonalak. A tárgyalókból ki kell vinni székeket, hogy ne üljenek benn sokan. A túl közeli számítógépes állomások közt növelni kell a távolságot. Meg kell fontolni, hogy az épületen kívül lehet-e terjeszkedni. Be kell építeni a szabályzatba is, mi legyen a távolságot nem tartókkal.
- Laptop kölcsönzés: az asztali munkaállomások helyett érdemes bevezetni a laptopkiadó pultokat. Két kölcsönzés közt lehet tisztítani az eszközöket. Kiadáskor figyelmeztetni a felhasználókat a távolságtartásra.
A Global Workplace Analytics kimutatása szerint (link a cégek 25-30 százaléka kiterjeszti a jövőre is a távolról dolgozás lehetőségét. Sokan nem feltétlen otthonról akarnak dolgozni. A könyvtáraknak nyilvános térként ennek is tudatában kell lenni. Elő kell készülni a könyvtárak iránti növekvő keresletre. Hogyan fogják kezelni, hogy jönnek hangosabb projektcsapatok és csendben dolgozni vágyók - ezekhez külön terek kellenek. Szintén meg kell fontolni a partnerségeket, pl. gyermekfelügyelet és kávézó létesítése érdekében. (ref.: Hbaók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról