Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Saját ChatGPT-ddel házi szakértőt faraghatsz - Nézzük Piszkos Fred esetét

Képzeld el, hogy könyvtárad különgyűjteményét, pl. a helyismeretet, vagy egy (szerzői jog által már nem védett) író műveit megeteted saját, havi előfizetéses ChatGPT-ddel. Onnantól speciális kérdéseket tehetsz fel (tehet fel az olvasód) - magyarul vagy elvileg bármely nyelven - kedvenc témád házi szakértőjének. Nincs annak sem akadálya, hogy a könyvtár hírlevelébe, honlapjára kis történeteket generáljálsz általa. Persze, jobb, ha nyilvánosságra hozás előtt átolvasod, és szükség esetén pontosító promptokat adsz. De mindezzel
- eredeti tartalmat állíthatsz elő
- a korábbi ráfordítások töredékével.
Mindezek miatt lassan az a kérdés merül fel: megengedheti-e egy könyvtár, hogy egyes állományrészeit, vagy akár a katalógusát ne etethetné meg a MI-vel, ami önmagában is vadonatúj perspektívát nyit.
A link -n példaképpen a Rejtő Jenő életművét tartalmazó ChatGPT-alkalmazással folytatott párbeszédből és annak eredményeiből mutatunk példákat, Papp Gábor segítségével. (MG)

Az illusztrációk további forrása: link

Régebbi hírforrás(ok): Bárki létrehozhat magának egy saját ChatGPT verziót link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról