Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Saját honlapot sem kell építeniük a holland közkönyvtáraknak - a nemzeti (Királyi) Könyvtár támogatása mellett

A 2009-es világgazdasági válságot követő megszorítások hatására a közkönyvtárak Hollandiában alapítványi fenntartási formát vettek fel (kettő kivételével). A közkönyvtárak ezzel azonban nem maradtak magukra. Támaszkodhatnak pl. a nemzeti könyvtárra (Királyi Könyvtár - KB), melynek van egy, a közkönyvtárak szolgáltatásával foglalkozó funkciója is. Ez szolgáltatja az országos könyvtári infrastruktúra egyes elemeit. Közkönyvtáraknak nyújtott szolgáltatásai például:
- Egységes arculatú webes felületet - mint keretet - biztosít. E szolgáltatás önkéntes megvásárlásával a közkönyvtárak tehát nem szerkesztenek saját weboldalt, csak saját tartalommal töltik fel a kapott keretrendszert.
- E-könyvek kölcsönzése - a helyi könyvtárakon keresztül is.
- Statisztikákat készít az egyes közkönyvtárak adatai alapján. Mivel a könyvtáraknak állandóan bizonyítaniuk kell társadalmi hatásukat, a KB hatásmérő rendszert készített, melyet az egyes könyvtárak felhasználhatnak saját helyi céljaikra is.
- Továbbképzések közkönyvtári munkatársak számára.
- Országos szintű lobbizás.
- A kapott pénzügyi támogatásokat a KB leosztja, melyekre a közkönyvtárak pályázhatnak, pl. digitális felzárkóztatás, adóbevallás-segítség, olvasásfejlesztés családi körben, innovációs témákban.
- Támogató programokat szervez, pl.: gyűjteménykezelés, hálózatépítés, marketing és kommunikáció.
- Szakmai döntéselőkészítő munkacsoportokat tart fenn pl. alapismeretek és a könyvtár, olvasásfejlesztés három korcsoportban (0-4, 4-12, 12-18), marketing és kommunikáció, adatgyűjtés monitorizálás témákban, melyekbe az ország négy legnagyobb könyvtára és a Regionális Könyvtársegítő Szolgálat képviselői delegálnak tagokat.
Mindez Makkai-Deuten Réka, a Hágai Városi Könyvtár programvezetőjének előadásában - Vagy bezársz, vagy átalakulsz; gyűjteménytől a kapcsolatig - hangzott el, melyet az előadó a KIT számára egészített ki.

Régebbi hírforrás(ok): Közös, nem közös, majd megint közös arculat a holland közkönyvtárakban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról