Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségi élményt adó helyismereti tudásbázis - sajtódigitalizlásból

Lépésről lépésre építette ki a könyvtár és a város falain messze túlnyúló digitális helyismereti szolgáltatását, mellyel beépült a helyi érdeklődők és a (hely)történészek információs infrastruktúrájába.
1. 1999-ben kezdte pályázati költségvetésből digitalizálni a Halis-könyvtár a helytörténetben megkerülhetetlen Zalai Közlöny lapszámait 1862-től. A hozzáférés addigi szintjét - "ha érdekel, gyere be, megmutatjuk mikrofilmolvasónkon" - részben közmunkások segítségével átalakították a "ülj a géped elé, keresd ki és olvasd" link szintre. Az adatbázis tartalma 1000 hónapnyi újság 70 000 oldallal. (Ma már egy másik hely lap is elérhető 30 000 oldalszámmal.).
2. A jelentősen feljavított (és kommunikált) hozzáférésnek meg is lett a hatása:
- A helyismeret iránt elkötelezett kutató, Tarnóczky Attila a könyvtárral együttműködve lépésről lépésre nagykanizsai adatbázist épített ki, melynek a könyvtár tárhelyet biztosított; ebből lett a Hol, mi? link adatbázis, amelyben utcánként lehet keresni.
- A máig eltelt csaknem két évtized során több helyi, regionális, sőt, országos monográfia, tudományos közlemény használta fel a Zalai Közlöny adatbázisát. Országos is, mert a robusztus adatbázis jó összehasonlítást kínál más települések, régiók történeti adatainak összehasonlítására.
3. A Hol, mi? adatbázis alapján
- Nagykanizsa egyes utcáit épületenként bemutató, folyamatosan bővülő adatbázisból nyomtatott kiadvány is készült (6 vaskos kötet lett belőle, ám ma már mégtöbb kötet töltene meg).
- Az utcákra vonatkozó weboldalak kinyomtatva több száz méter hosszú papírszalagot adnak, melyből a könyvtár "függőleges kiállítást" készített, mely 2013 óta bejárta a város intézményeit, sőt, azokon túl is link jutott.
- A város számos épületére civil kezdeményezésre, főként magánemberek pénzéből az adatbázis adataira épülő épületismertető várostörténeti táblákat helyeztek ki.
- A márványtáblákra 2015-től qr-kódokat ragasztottak link , melyeket beolvasva a Hol, mi? adatbázisban az érintett épülettel kapcsolatos információ jelenik meg az okostelefonon, a helyiek és a turisták örömére.
4. A Halis-könyvtár a Zalai Közlöny projektje mellett közadakozásból készíttetett belvárost ábrázoló plakátot, melyet a szabad felhasználás jogának megvásárlása után a városlakók széltében-hosszában használnak. Ez volt a könyvtár ajándéka a városnak alapítsuk 60. évfordulóján.
A könyvtár a felsorolt lépésekkel közös és masszív helyismereti tudást hozott létre (vö.: közös tudás, közös hozzáférés), mely haszna régen túlnőtt a könyvtár falain. És a folyamatnak nincs vége... - hangzott el 2018. október 8-án, a Halis-könyvtárban tartott könyvtáros találkozón link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról