Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Segít az olvasásnak a virtuális valóság

Javíthatja az influenza elleni védőoltás szükségességének elfogadását a virtuális valóság (VR) használata - állítják amerikai kutatók.
171 olyan résztvevőt vontak be a kísérletbe, akik nem voltak influenzásak az előző évben, és nem is kívánták beoltatni magukat. Véletlenszerűen négy csoportba osztották őket.
- Az első csoport tagjai VR-szemüvegükkel ötperces virtuális valóságban merülhettek el, ahol a jelenlét érzése mellett aktívan alakíthatták is a történetet.
- A következő csoport hasonló témájú ötperces videót nézhetett, természetesen 2D-ben és interaktív elemek nélkül.
- A harmadik csoport tagjai táblagépen nézhették meg a videó szövegét és képeit, míg a
- negyedik csapat elolvashatta azt az információs anyagot, ami az oltás előnyeit és kockázatait taglalja. Ezt egyébként valamennyi résztvevővel elolvastatták.
Ezután az alanyoknak kérdésekre kellett válaszolniuk az influenzával és az oltással kapcsolatban, köztük arra, hogy beoltatnák-e magukat. A VR-szemüveg segítségével győzködött kísérleti alanyok aggódni kezdtek az influenza terjedése miatt, és aggályaik növelték az oltásba vetett bizalmukat. Az ő körükben egyértelműen megnőtt az oltásra vállalkozók száma - derül ki a Vaccine című folyóiratban közölt tanulmányból. A másik három csoportnál viszont nem tapasztalták ugyanezt.

Régebbi hírforrás(ok): Ezért aggályos, ha a könyvtár (csak) az olvasást tartja a középpontban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról