Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Segítheti okoseszköz az olvasástanulást, de nélkülözhetetlen a szülő és az otthoni könyvtár

Minden negyedik iskolakezdő gyereknek gondjai vannak az olvasással, és szegényes a szókincse, de a kormány végre tenni készül valamit ez ellen. Nem idehaza: a hír Londonból érkezett. A számítástechnikával szemben korántsem ellenséges Wired magazin brit internetes kiadása nyomban pikírt kérdésekbe bocsátkozott. Javítják az óvodában az iskola-előkészítő oktatást? Új könyvtárakat nyitnak meg a bezárt bibliotékák helyett? Hát nem. A kormány olcsóbb megoldást választ: ingyenes okostelefonos alkalmazásokat juttatna az öt év körülieknek.
A neves amerikai MIT egyetem SpeechBlocks appjának érdekessége, hogy ha a gyerekek az okostelefon kijelzőjén rossz sorrendben rakják össze a betűket, a gép akkor is felolvassa nekik az értelmetlen szavakat. A hibák tehát nem rosszponttal járnak, hanem mulatsággal, ami sokkal inkább meghozza a kiskorúak kedvét a kísérletezéshez.
Turcsányi-Szabó Márta (ELTE T@T - a tanulást digitálisan elősegítő technológia) laboratóriumának vezetője: a digitális módszerek nem igazán helyettesítik azt, amikor a szülő együtt olvas a gyerekkel, és közösen megbeszélik, miről volt szó. Főképp az anyák iskolázottsága hagy nyomot a legtöbb kiskorú olvasási, tanulási esélyein. A gép csak keveset segít, bár ahol nincs jó tanár, ott a digitális pótlék is több a semminél.
A használható internetes gyakorlatok példájaként említi ugyanakkor Turcsányi-Szabó az egyszervolt.hu oldalról elérhető feladatokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról