Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Segítség a mérvadó folyóiratok kiválasztásában - illetve előállításában

A Scimagojr link szokatlanul korán - 2024. április 12-én - adta közre a 2023-as folyóirat, könyvsorozat, konferencia és kereskedelmi folyóirat listáját. A teljes lista több mint 28 ezer folyóiratot tartalmaz, ami az összes megjelenési felület 97%-át (29 165 darab) teszi ki. Ezt a rengeteg folyóiratot 27 tudományterületre, több mint 300 kategóriára bontotta. A folyóiratok közel felét nyugat-európai országok kiadói jelentetik meg, illetve adják ki. Magyar kiadótól 106 folyóirat szerepel a listán. Ha a visegrádi országok hazai folyóirat-kiadását nézzük, akkor kiderül, hogy lakosságarányosan Magyarország jelenteti meg a legkevesebb lapot. A magyar bölcsész- és társadalomtudományokkal foglalkozó folyóiratok pedig alig vagy egyáltalán nem is részei a Scopus indexelő adatbázisnak. Ennek egyik oka, hogy a folyóiratok nem rendelkeznek technikai minőségbiztosítási protokollal. Első lépésként 16 feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy egy folyóirat felkerüljön a Scopus, később a Scimagojr listájára. Ezek közül az egyik legjelentősebb a DOI-azonosító cikkenkénti használatának a hiánya. Ha a legjelentősebb folyóiratok használnák, illetve bevezetnék a DOI azonosítót, akkor az internetes láthatóság, az idézettség nagymértékben javulna, illetve nagy lépést tennének a Scopus kritériumok teljesülése felé.

A Scopus citációs adatbázis link - főként a közlemények közötti hivatkozási kapcsolatok nyilvántartásának köszönhetően - a bibliográfiai metaadatok mellett bibliometriai adatokat is tartalmaz. A SCImago Journal & Country Rank (Scimagojr) ingyenesen elérhető portál, amely az Elsevier Scopus adatbázisára épülve folyóiratok és országok tudományos mutatóival áll a rendelkezésünkre. Elsősorban arra alkalmas, hogy megmutatja, egy folyóirat az adott szakterületi rangsorban melyik negyedbe esik: az első (0-25%, Q1, az élről számított első negyed, ahol a Q a kvartilist jelöli), a második (Q2), a harmadik (Q3), vagy az utolsó (Q4) negyedbe.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról