Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szülői segítség könyvtárosoknak és más érintetteknek az intellektuális szabadság megőrzéséért

A könyvtáros és a szólásszabadság védelmére kelők összedobtak egy "hogyan segítsünk?" weboldalt New Jersey-ben.
A Facebook-on terjed a magukat North Huntington-Vorhees Intellektuális Szabadságharcosnak nevező csoportnak az időközben a New Jersey-i esetre link válaszként összeállított honlapja link . Az ingyenes wix szoftverrel összeállított oldalak egyrészt nyilvánosságra hozzák, hogy mi történt, és elmagyarázzák, hogy miért fontos erről a nyilvánosság előtt beszélni, másrészt pedig tanácsokat és iránymutatást adnak, hogy ebben a konkrét esetben mit tehetnek azok a szülők, akik nem értenek egyet a nevükben tiltakozókkal.

A csoport azt javasolja a szülőknek, hogy tiszteljék meg jelenlétükkel a következő, október 28-i testületi ülést, telefonáljanak, vagy írjanak tiltakozó levelet a szuperintendensnek és a helyi médiának, vagyis a nyilvánosság segítségével hozzák a vezetőség tudomására, hogy ellenzik a cenzúrát. Amikor hangot adnak véleményüknek, követeljék, hogy minden diák tarthassa meg a szabad hozzáférhetőség jogát a saját életére vonatkozó könyvtári forrásokhoz, beleértve a színes bőrűek és az LMBT közösség tagjait. Követeljék, hogy a tankerület vegye védelmébe az intellektuális szabadságjogokat, támogassa és védje könyvtárosait és könyvtári programjait, közöttük a betiltott könyvek hetét, ami a diákok ismereteit bővíti az alkotmányos jogaik terén. A honlap néhány alapvető forrást kínál azok számára, akiknek új a téma. Ezek között találhatjuk a könyvbetiltások és könyvégetések történetét egy kanadai forrásból (Freedom to Read link ), az intellektuális szabadság meghatározását, valamint az Amerikai Könyvtár Szövetség (ALA) és az Angoltanárok Országos Szövetségének állásfoglalását is.

Egy könyvjelzőt is terveztek link , amely félbehajtva kifejezi a betiltott könyvekkel való szolidaritást és az intellektuális szabadság támogatását. Azt javasolják, hogy tegyék a könyvjelzőt egy tetszés szerinti könyvbe, vigyék a könyvet magukkal a testületi értekezletre, kifejezvén ezzel azt, hogy fontos számukra a diákság olvasáshoz való joga. A könyv lehet bármi, amit épp olvasnak, vagy a leggyakrabban kifogásolt művek egyike link . (ref.: Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról