Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Sikeres sajtófigyelés, fiataloknak - Önkéntes tizenévesek diszrupciója

Diszrupció: jelenség, amikor egy új (jellemzően digitális) megoldás alapjaiban forgatja fel egy szektor, vagy valamilyen részpiac működési és/vagy üzleti modelljét. (szerk.)
- Abban nem lenne semmi különös, hogy valaki minden munkanapon hajnalban kel, átolvassa az ország és a világ friss híreit, majd elkészíti a hírösszefoglalót és eljuttatja az előfizetőkhöz. Ami már nem ennyire magától értetődő, hogy Olivia Seltzer 15 éves, és a szolgáltatását 2017 óta kínálja. Most 103 országban vannak olvasói - állítólag havonta egymillióan. A hajnali munka magyarázata az, hogy utána idejében el kell jutnia a gimnáziumba a kaliforniai Santa Barbarában.
Seltzer úgy szokott nyilatkozni, hogy minden előítélet ellenére a kortársait igenis érdekli a politika, a közélet, a világ, csak éppen nem tudnak tájékozódni az öregek által öregeknek készített hagyományos újságokból, rádiókból, televíziókból. Ezen segít a The Cramm, amelynek címe a magolásra utal, és a honlap is úgy reklámozza a hírlevelet, mint puskát a világ megértéséhez. A szakma öreg rókái azonban megnyugodhatnak: forrásai között Seltzer a The New York Timest, a Reuterst, a nagy amerikai tévéket vagy a Politicót is említi, és a legmegbízhatóbbnak a BBC-t tartja. Amúgy sincsenek nagyon nagy különbségek a The Cramm és a hagyományos média hírösszefoglalói között. A szóhasználat laza, de nem komolytalan, a témák hasonlóak. Az, hogy a tinédzser szerkesztő időnként más eseményeket emel ki, bármely szerkesztőségben előfordul. Seltzer sikere leginkább annak tulajdonítható, hogy ő a koránál fogva is hiteles forrás a kortársai szemében. Az sem egyedülálló - bár nem is általános -, hogy Seltzer saját világnézete nem árnyalja a híreket. Logikus magyarázatul arra hivatkozik, hogy az iskolatársai között is, a bel- és külföldi olvasói között is sokféle gondolkodású fiatal akad, ő pedig egyiket sem szeretné elveszíteni. A tinédzserbarát üzleti modell technikai különlegessége, hogy miután az előfizetői nem szívesen e-maileznek, a hírösszefoglaló sms-ben is megrendelhető.
A hírlevelek ingyenesek. A munkatársak zöme tizenéves, néhányan már húszas éveiket tapossák. A legtöbben az Egyesült Államokban élnek, de dolgoznak kollégák Európa több országában, Zambiában, Fidzsin, Japánban, Kenyában, Kanadában is. A külföldi tudósítók száma már száz körül van. A fejlődés egyik iránya, hogy a The Cramm online kérdőívvel gazdagodna, amelynek kitöltése után az olvasók megtudhatják, melyik párt áll közel hozzájuk. Ez olyan kérdés, amellyel a fiatal hírfogyasztók gyakran keresik meg Seltzert.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról