Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Soha ne bízd egy profit-cégre a könyvtáros munkáját!

A Google-nek már nem elsődleges a múlt megőrzése, ezért egyéni kezdeményezők léptek fel a közösségi és internetes emlékeink megörökítésében.
1999-ben a Google fogalmazta meg: 'Legfőbb feladatunk a világ információs forrásainak elrendezése, elérése és hasznossá tétele.' Több éven át fontosnak tartották a múlt megőrzésére irányuló törekvéseket is. Több olyan céget hoztak létre, mely a múltunk megmaradását szorgalmazta és örökítette meg. A Google Groups az üzeneteket megtartását, a Google Books a fellelhető összes könyv digitalizálását, a Google News Archive pedig az elmúlt 200 év történelmi eseményeinek feldolgozását célozta.
Az elmúlt öt év strukturális változtatásai azonban más irányba terelték a cég figyelmét, már nem létszükségletük a múlt eseményeinek feldolgozása és katalogizálása.
2015-ben már a jelen és a jövő a prioritásuk. Kiderült számukra: a múlt megőrzése nem jövedelmező.
Szerencsére / szerencsénkre a non-profit Internet Archive célja a web archiválása, adataink megmentése. A Wayback Machine már több mint 435 milliárd weboldalt jegyez fel, ezáltal teszi kereshetővé a régebbi adatokat.
Az adatmegőrzés mellett a világ legnagyobb könyvtárát is fenntartják: nyílt hozzáférés több mint 6 millió könyvhöz, 2 millió videofelvételhez, hangoskönyvekhez, élő koncertfelvételekhez, archív szoftverekhez.
Az Internet Archive-ben -- a Google-lel szemben -- még nem egyszerű az adatok keresése, leginkább egy szövevényes hálóhoz hasonlít, ám a fejlesztésekkel egyre jobb a technikai minőség, a hozzáférhetőség.
A cikk következtetése: nem várható el egy profit-cégtől, hogy a múltat komolyan vegye és azzal megfelelő mértékben törődjön, de igenis támogathatjuk a non-profit szervezeteket, amelyek célul tűzték ki számítógépes emlékeink megőrzését. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról