Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Sok év börtönt kaphatnak a magyar könyvtárfosztogatók

Az AFP szerint hosszú börtönbüntetésre ítélhetik a héten Bordeaux-ban kezdődött büntetőperben annak a magyar műkincstolvaj-bandának a tagjait, akik éveken át fosztogattak francia könyvtárakat, és a becslés szerint 4,7 millió eurónyi (közel 1,5 milliárd forint) kárt okoztak. Régi köteteket kölcsönöztek ki, majd kivágták belőlük a térképeket. 4 millió eurós kárt okoztak. A hat férfi és egy nő módszere az volt, hogy hamis könyvtári belépőkkel 3-400 éves könyveket kértek ki, majd sniccerrel kivágták a térképeket.
2012-ben buktak le, amikor egyikük kocsijában magyar vámosok 110 régi térképet találtak, rajtuk a toulouse-i városi könyvtár pecsétjével. A térképek értékét akkor 450 ezer euróra becsülték, és a vízszerelő K. András, akinek a kocsijából előkerültek, azt mondta, hogy egy olasz piacon vette egy "jugoszlávul" beszélő cigánytól. A magyar hatóságok értesítették a francia kollégáikat, akik megerősítették, hogy a térképeket Tolulouse-ból lopták el. Azóta kiderült, hogy Toulouse mellett Besançon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille könyvtáraiban is megfordultak.
A tolvajok közül egyedül egy F. Károly nevű, 20 éve Franciaországban élő férfi tett beismerő vallomást. Ő azt mondta, "nagy hatalmú" emberek környékezték meg a "melóval", bár megnevezni nem volt hajlandó őket. Ő öt évet kaphat, a többiek 2-3-at. Az orgazda a 69 éves Sz. Tibor műtárgykereskedő volt, aki akár hét évet is kaphat. Sz. nem tudta megmagyarázni, hogy miből telt neki 60 milliós Bentleyre, két új terepjáróra és a luxusvillájára.
Ő a bíróságon azt mondta, hogy fél évszázada műtárgyakkal kereskedik, és szinte üres a zsebe. A nyomozók szerint a térképek brit és amerikai dílereknél landolhattak, de nem leltek a nyomukra.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról