Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Sokkal több felnőtt olvas YA-könyveket, mint gondolnánk

A Harper Collins kiadó beszámolója meglepő képet fest a YA, vagyis young adult irodalom olvasóiról: a valódi célcsoportnál többen vannak az "igazi" felnőttek. Az éhezők viadala, Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz, Heartstopper: a kiadók gyakran úgy gondolnak ezekre a népszerű könyvekre, mint amiket elsősorban kamaszok olvasnak. (Már ha engedik őket.) Azonban a HarperCollins friss felméréséből kiderült, hogy a YA-irodalom brit olvasóinak több mint negyede nem csak hogy felnőtt, de elmúlt huszonnyolc. De mi lehet ennek az oka?

A HarperCollins által megrendelt kutatás megállapította, hogy 2019 óta egyre több felnőtt olvas YA-regényeket. Egészen pontosan a Young Adult-kategóriát olvasók 74 százaléka nagykorú és 28 százaléka elmúlt huszonnyolc. A felmérés ezt a változást az úgynevezett "lassú felnövés" jelenségének tulajdonítja, vagyis annak, hogy a fiatalok többsége egyre később éri el a felnőttséget.
Az így meghosszabbodott köztes időszak rengeteg szorongással és bizonytalansággal jár, ezért sokan a YA-könyvekhez fordulnak vigaszért - és van, aki az évek múlásával is vissza-visszatér hozzájuk. Egy harmincnégy éves videójátékgyártó számára a YA teljesen egyenértékű más műfajokkal.

A HarperCollins beszámolójából kitűnik még az is, hogy egyre több felnőtt köti össze az olvasást a kikapcsolódással és a mentális egészséggel - márpedig a YA-könyvek a vigasz, a nosztalgia és a szórakozás tökéletes elegyét kínálják.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról