Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Speciális szaktájékoztatás is működik MI-vel - működési modell könyvtárosoknak is

Az MI-pszichológus Character.ai oldalt naponta 3.5 millió ember látogatja, hogy az ott elérhető, mesterségesen generált személyiségek valamelyikével beszélgessen. ... Közülük a legnépszerűbb a "The Psychologist", amit egy új-zélandi pszichológushallgató, Sam Zaia készített - eredetileg saját maga számára.

Ezzel párhuzamosan több tízezer, kifejezetten a mentális jólléttel foglalkozó alkalmazás jelent meg, amelyeket milliószám töltenek le okostelefonokra. Léteznek appok a hangulat vagy az alvásminőség figyelésére, mentális betegségek kezdeti diagnosztizálására, gyászfolyamatok enyhítésére, a mentális egészséggel kapcsolatos edukációra, de a legnépszerűbbek itt is a terápiás alkalmazások. Ezek egy része valós terapeutával köti össze a pácienst, miután felmérte, hogy milyen típusú és mélységű problémával küzd, és milyen szakembert preferálna. A program ilyenkor a felhasználó válaszai alapján igyekszik osztályozni, milyen segítségre van szüksége az illetőnek, s ennek alapján ajánl pszichológust vagy pszichiátert, személyes vagy online alkalmat, férfi vagy női szakembert.
Az alkalmazások egy másik része azonban kizárólag mesterségesintelligencia-alapú MI-terapeutákat kínál, közülük a legnépszerűbbek a Wysa, a Woebot, a Youper és az Earkick.

Használói előnyök:
- könnyebbséget jelent számukra, hogy nem érzik úgy, terhére vannak valakinek a problémáikkal
- nem untatnak egy valóságos embert a gondjaikkal, hiszen egy chatbot nem ítélkezik és sosem türelmetlen, nem ásít egy hosszú nap végén
- komoly szorongással járó mentális betegségeknél még az is problémát okozhat a pácienseknek, ha fel kell öltözniük és el kell menniük valahová egy fizikai találkozóra
- elsősorban a 30 alattiak körében aratnak sikert; ez a korosztály a chatben történő, írásbeli kommunikációt érzi a legkomfortosabbnak
- 5 napon belül "terápiás szövetség alakul ki a chatbot és a páciens között.
Hátrányok:
- ha olyasmit tanácsol, ami nincs kedvünkre, szabadon alakíthatjuk, ami olyanná alakíthatja a programot, hogy mindig komfortot kínál
- könnyen kialakulhat a függőségi viszony
- leértékeli a valós emberi kapcsolatokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról