Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Statisztika: 1. vizsgáljuk meg érzelmeinket, 2. tisztázzuk a kontextust

Az álhírek és a politikusok adatmanipulációi ellen is a legjobb ellenszer a higgadt gondolkodás és a kíváncsiság - állítja a brit statisztikus-újságíró Tim Harford, aki szerint a járvány bizonyította, hogy a statisztika életmentő lehet.
HVG: Új könyvében, az Adatdetektívben arról ír, hogy a statisztikától sokan okkal idegenkednek, hiszen annyiféle manipulációra lehet használni az adatokat. Ön miért kardoskodik amellett, hogy bízzunk mégis a statisztikákban?
Tim Harford: Nem bíznunk vagy kételkednünk kell, hanem elgondolkodnunk. Ugyanazokat a kritikus kérdéseket kell feltennünk a statisztikával, mint bármi mással kapcsolatban. Ki publikálta az adatokat? Van-e bármi értelmük? Értem-e, hogy mit jelent? A statisztikák ugyanis sokkal fontosabbak annál, mintsem hogy állandóan kételkedhetnénk bennük. Számos kérdést csak statisztikák segítségével válaszolhatunk meg. Például: mennyire veszélyes a Covid'19? Szüksége van-e a gazdaságnak a jegybank beavatkozására? Mi lenne a leghatékonyabb válasz a klímaváltozásra? A személyes tapasztalataink és az intuíciónk nem elegendőek a válaszokra: adatokra van szükségünk. Meg kell tehát tanulnunk bölcsen gondolkodni róluk. A gond az, hogy a statisztikák esetében nem vagyunk magabiztosak a gondolkodásban - a könyvem célja az önbizalmunk erősítése.
HVG: Mi legyen a legfontosabb teendőnk, ha meglátunk egy statisztikát?
THJ: Mindenekelőtt nyugodjunk meg! Figyeljük meg, milyen érzelmet vált ki belőlünk. Gyakran érzelmileg túlfűtött környezetben ér a hatás, a közösségi médiában futótűzként terjedő poszt vagy egy szenzációhajhász újsághír formájában. Ha mérgesek vagyunk, félünk, vagy önelégültnek érezzük magunkat, mert a hír mondjuk ráerősít az elő­ítéleteinkre, vagy fenyegeti az eszményeinket, akkor nem gondolkodunk tisztán. Először vizsgáljuk meg az érzelmeinket! Majd tisztázzuk a kontextust! Vajon az adatok emelkedő vagy csökkenő tendenciát mutatnak-e? Össze tudom-e hasonlítani az adott számot egy másikkal, amit jobban értek? Mindenekelőtt pedig próbáljuk megérteni, miről van szó. Sokszor látok összezavarodni embereket - akár a bevándorlás, akár az infláció, akár az oltás kapcsán - csak azért, mert nem tudják pontosan, mit is számoltak vagy mértek meg.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról