Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Statisztika és könyvtári trendek - kiadványsorozat a Könyvtári Intézettől

Rózsa Dávid (OSZK) közreadta a Könyvtári Intézet Kutatási és Elemzési Osztálya által készített országos könyvtárstatisztika legfrissebb, 2020-as adatait. Van olyan tábla is, amely együtt tartalmazza az utóbbi hat év adatait.
Bár a könyvtárstatisztikával kapcsolatos bizalom nem egységes, a most közreadott adatok is tisztíthatók még, a könyvtárak teljesítményének elmozdulását mostantól egy forrásból lehet vizsgálni.
"Az így létrehozott idősoros adatállomány már alkalmas mélyebb, akár tudományos szintű elemzések és adatvizualizációk elkészítésére, és reményeink szerint a szakma számára is a korábbiaknál könnyebb felhasználást tesz lehetővé."
Rózsa Dávid azt is közzétette: "Az idősoros adatállomány felhasználásával a KEO munkatársai Könyvtári trendjelentések link sorozat-címmel tizenkét tematikus riportot is készítettek, bemutatva a hazai könyvtári rendszerben bekövetkezett főbb változásokat, és ízelítőt adva az országos könyvtárstatisztika idősoros adatállományában rejlő elemzési lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárházából. A sorozat első három darabja [1. A könyvtárstatisztikai módszertan, 2. A könyvtári hálózat, 3. A könyvtárhasználók] szabadon elérhető, a továbbiakat folyamatosan töltjük fel az intézet honlapjára.
Folyamatban van az adatállomány vizualizálása is a tesztoldalon link bemutatott módon."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról