Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Statisztika használata a könyvtári költségvetés biztosítására

Semmi nem érvel jobban, mint a számszerű evidencia -- írta a hét évvel ezelőtt megjelent cikk szerzője. A téma mára sem vesztett aktualitásából -- legalábis idehaza biztosan nem. Noha a szerző a költségvetés emelését írja a címben, a módszerek természetesen a csökkenés megállítására is hathatósak lehetnek. (Megjegyzem: a legjobb módszer a külföldi példák felhasználása általi megelőzés lett volna -- amihez a külföldi példák is hozzájárulhattak volna.) A szerző azt vizsgálja, hogyan lehet a könyvtári statisztikákat felhasználni a közkönyvtári fejlesztési programok indoklására. A költségvetés három fő területére -- állomány, személyzet és berendezések -- összpontosít. Javaslatokat ad, hogy milyen típusú adatokat milyen érvek támogatására érdemes felhasználni. Hangsúlyt helyez a vizuális prezentációs technikák elsajátítására is. Idehaza is használt jó érv a közkönyvtár fenntartójánál, hogy a könyvtár csak kevés forrással rendelkezik (általában kevesebb mint 5%-kal a teljes költségvetésből, de ennél jóval nagyobb arányú a kapcsolata a közönséggel. (ism.: MG)

Hírforrás: A Könyvtártudományi szakkönyvtárban is fellelhető forrás: Using statistics to increase public library budgets / Mark L. Smith. In: The Bottom Line: Managing Library Finances 9 (1996) 3 p. 4-13
2003. június 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=statisztika_hasznalata_a_konyvtari_koltsegvetes_biztositasara
Régebbi hírforrás(ok): A Könyvtártudományi szakkönyvtárban is fellelhető forrás: Using statistics to increase public library budgets / Mark L. Smith. In: The Bottom Line: Managing Library Finances 9 (1996) 3 p. 4-13
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról