Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Stratégiai kiszervezés lengyel könyvtárakban

A stratégiai outsourcing lényegi előnye, hogy alkalmazása révén a szervezetnek (könyvtárnak) módjában áll koncentrálni az általa kulcstevékenységekként megfogalmazott feladatok körére. Ezáltal nőhet a működés hatékonysága, egyszersmind a szervezetnek a környezeti változásokhoz való alkalmazkodóképessége.
A stratégiai kiszervezés eszközének alkalmazása rendszerint az intézmény újrastrukturálásával jár. Az outsourcing sikeres megvalósítását befolyásoló legfontosabb tényezők: elfogadó magatartás a tulajdonosok, a vezetők és az alkalmazottak részéről; a folyamat ellenőrzésének biztosítása; a döntést megelőző pontos, részletekbe menő elemzés. Az outsourcing elvetésének főbb okai: a szervezeti működés jelenlegi költségeire vonatkozó pontos információk hiánya; a kiszervezésről való döntésre vonatkozó stratégiai terv hiánya; a vezetők és alkalmazottak közötti nem megfelelő viszony; nem megfelelő cég kiválasztása a megbízás elvégzésére; nem megfelelően irányított együttműködés a megbízó és megbízott között; nem megfelelően megfogalmazott szerződés; a haszon egyoldalú lefölözésére tett kísérletek.
Amennyiben a könyvtárak valóban az olvasók minőségi kiszolgálását tekintik fő céljuknak, valamint törekednek erőforrásaik minél gazdaságosabb kiaknázására, érdemes az outsourcingra a vezetési stratégiájuk részeként tekinteniük. Már most a kiszervezés megvalósításaként említhetjük Lengyelországban pl. a bibliográfiai rekordok átvételét (pl. az OCLC-től), ami sokkal kevesebbe kerül a könyvtár számára, mint saját leírások készítése. A Poznańi Egyetem könyvtára a kötészeti állományvédelmi munkák elvégzését bízta külső vállalkozásokra. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az outsourcingot ennél jóval szélesebb körben alkalmazzák.
-- Sajnos a cikk nem említi a stratégiai kiszervezés előnyei között a szak- és menedzselési tudás növekedését. (MG)

Hírforrás: Bibliotekarz 2006/9. Referátum: Könyvtári Figyelő, 2007/1., ref.: Dancs Sz.; Manci: link
2007. június 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=strategiai_kiszervezes_lengyel_konyvtarakban
Régebbi hírforrás(ok): Bibliotekarz 2006/9. Referátum: Könyvtári Figyelő, 2007/1., ref.: Dancs Sz.; Manci: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról