Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Stratégiai tervezési szolgáltatás - kiskönyvtárak számára (olvasóink szavazatára)

Aligha képzelhető el jó könyvtári stratégia, mely a közösség igényeire épülve, nem célozza a még nem megfelelően ellátott használókat; és igényeikből kiindulva ne hozna létre őket befogadó szolgáltatásokat. Mindemellett segít a korlátozott források hatékony felhasználásában, és támogatja az olyan eredmények elérését, melyek nem csak a szervezetnek, hanem munkatársainak is hasznosak. Azonban a jó stratégiai tervek költségesek - főleg a kiskönyvtárak számára. Maga a folyamat is ijesztő lehet, ezért sok könyvtár inkább lemond róla.
A Library Strategies link (Könyvtári Stratégiák) csoport, a Montana-i Állami Könyvtárral link társulva programot indított, ezen akadályok leküzdésére. Egyedi stratégiai tervezési szolgáltatást ajánlanak. Könyvtári képviselőket képeznek ki saját tervezési folyamatuk irányítására. A kétéves Framing the Future program link hozzáértő tervezési vezetők hálózatát fogja létrehozni 6 államban.
A gyakorlatorientált képzés 3 fázisból áll:
1. A könyvtárosok workshopokon megtanulhatják a tervezés jelentőségét, a rejtett elfogultság és az esélyegyenlőségi lehetőségek felismerését.
2. Készségfejlesztés a vezetővé váláshoz.
3. 4-6 könyvtári tervezési folyamat levezénylése a Library Strategies segítségével.
A projekt jellemzői:
- Együttműködés: a Framing the Future összeköti az államok könyvtárait, lehetővé téve azt, hogy tanuljanak egymástól.
- Fókusz a kiskönyvtárakon: a tervezési folyamatot az ő csekélyebb anyagi- és munkaerő-kapacitásukhoz igazítják.
- Egyenlőség: az első szakasz a sokszínűségről és befogadásról szól, hogy olyan tervek készüljenek, melyek a közösség minden tagját megszólítják.
- A tervezési modell bizonyítottan eredményes: a Rapid Results Planning (RRP) a közösségi kötelezettségvállalásra fókuszál, melyben a helyi igények keverednek a nemzeti trendekkel, reális és előrelátó terveket létrehozva. Wendy Cornelisen - aki pár éve részt vett a projektben - elmondta, hogy az RRP segítette a könyvtárak és a közösségi vezetők összekapcsolódását, amiből határozott, emlékezetes terv született.
- A "képezd-az-oktatót" módszer fenntartható: a könyvtári képviselők képzése olyan szakértői hálózatot hoz létre, amely igény szerint segíti a könyvtárakat.
Tracy Cook, a Montana-i Állami Könyvtár vezető könyvtárosa reméli, hogy 2022-es projektzárásra 30-40 könyvtárnak lesz olyan stratégiai terve, amely a ma még meg nem szólított közösség tagjait célozza. A sikermutatót az addig még nem látott könyvtárhasználók száma jelzi majd. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról