Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Streaming adás készítése, kis költségvetésből

A streaming (élő videóközvetítés) a mostani kényszerdigitális, de tartaloméhes világban könnyebben elérhetővé és fogyaszthatóvá tudja tenni könyvtári kultúrmissziót. Békeidőben az e-kultúra elterjedése évtizedeket vehetne igénybe. Ez az ismeret most piaci rést segít betölteni. Szeifert Dezső ajánlása:
- A mai technika képes arra, hogy egy notebookal, akár egyedül is, szerkesztett streaming "adást" (vidópartit / videóhírlevelet) csináljunk. 2-3 kamera mehet rajta, ugyanakkor nem a rögzítés az érdekes, hanem az élőzés: azonnal kiteszi a szerkesztett adást a Youtube-ra vagy a Facebookra. Nekem 2015 óta működik.
Eszközigény: fiatalabb notebook, kamerák, legalább 1 külső mikrofon. A kamera lehet "kölcsönbe" is - a videójele kell igazából. Ha van saját kamera és annak van mikrofon csatlakozója, akkor egy pár száz forintos "dróttal" 2 mikrofont lehet rátenni, tehát a beszélgetők hangja sem lesz doboz. Egyébként a beépített kameramikrofonokat is lehet hasznosítani.
Szabadon használható szoftverekkel pedig a szerkesztett adás elkészítése sem gond, mi több, a streamelése sem. Facebook-ra vagy Youtube-ra egyaránt. Sőt, bejátszásokkal is lehet feldobni valós időben.
Erős notebook esetén az "adást" rögzíthetjük is, bár a fent nevezett webes szolgáltatások ezt amúgy is megteszik.
De senki ne gondoljon stúdióminőségre! Nagyon alacsony (vagy 0+ forint) költségvetéssel 480p-nél nem nagyon megy ki nagyobb felbontású stabil adás (régen VHS közelinek mondtuk volna)! A feltöltésnél fontos a szóba jöhető valódi feltöltés sebessége és folyamatos rendelkezésre állása is. Ez gyakran okoz akadozást, még kábelen csatlakozva is. Ez "hagyományos" PC-s környezeti lehetőség.
Kameraállványok és lámpák jó, ha vannak, de megoldhatók másként is.
A felhasználókat igen gyakran nem az adásminőség, hanem az egyedi tartalom érdekli. A mobilok képernyőjén meg szinte "mindegy", mert úgyis kicsi a vetítő felület.
Egy kicsit jobb netre feltöltési sebességnél ugyanezzel az eszközparkkal megcélozhatjuk a tévéket is. Ha műsorként kínáljuk az adást, akkor a Youtube a jó megoldás. Ugyanis elég sok okostévé van már a lakásokban, amelyeknek van Youtube lejátszója. Ha a csatornánknak jó a neve (jó a promója), akkor könnyen megtalálhatnak. Tehát - némi malíciával - rendes, "nagy képernyős", de "kisipari" műsorokat lehet csinálni egy személyben, akár egy konyhából is.
Feltétel: sok háttérismeretre, tapasztalatra és főleg gyakorlásra van szükség az első adás kiküldése előtt. Nem csak annyi a feladat, hogy megnyomunk egy gombot, mint pl. a mobiltelefonokon. Ez a sokszázezres vagy milliós "videóstúdiós" beruházás elkerülésének az ára.

Hírforrás: Szeifert Dezső
2020. április 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=streaming_adas_keszitese_kis_koltsevetesbol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról