Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Súlyos hiba az olvasó túlterhelése!

Az megvan, hogy a használó által átláthatatlan állomány (vö.: a hazai könyvtárak túlnyomó többsége) választási túlterhelést (vö.: Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link ) okoz és csökkenti a kölcsönzésszámot?
Olyat is láttál talán, hogy a gagyi boltok kirakata zsúfolásig meg van tömve árukkal, míg a luxusbolt kirakatai egy vagy néhány árut mutatnak be.
Hasonló jelenségről számol be egy étlapmérnök, aki speciális marketingszolgáltatást nyújt - éttermeknek. Persze, megállapításaira a könyvtáros is odasandíthat... (MG)
- A sok más tanácsadó által is emlegetett hetes szám - például: egy munkahelyi csapat legföljebb hét főből állhat - Rapp menüjében is szerepel. E szerint a vendég kategóriánként három ételt vagy italt képes egyből áttekinteni, és hét a maximum, amivel fárasztani szabad őt. Az olvasó túlterhelése pedig súlyos hiba. Pályája legnagyobb melléfogásának Rapp azt tartja, amikor egy mexikói étteremben kedvcsinálóul a fajiták listája fölé színes történeteket tett a marhapásztorok múltjáról és a specialitás fő alapanyagáról, a marha hasaaljáról. A forgalom visszaesett, és csak akkor lendült föl ismét, amikor az anekdotákat az oldal aljára helyezték át. Hasonló felismerés, hogy ha egy ételt bekereteznek, akkor 30 százalékkal több fogy belőle, ha viszont kettőt emelnek ki ilyen módon, akkor a vendéglős nem sokat nyer, mert mindkettőnek a forgalma 15-15 százalékkal emelkedik.

Régebbi hírforrás(ok): Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról