Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Sváb elegancia - városi könyvtár Stuttgartban

10 éves a Stuttgart Városi Könyvtár link Mailänder téren található épülete. Ami gyakorlatilag egy monolit kocka, Eun Young Yi tervezésében. A helyiekből vegyes érzelmeket kiváltó Stuttgart 21-es városrehabilitációs projekt részeként épült. A könyvtáros szakmában neves épületté vált. Évente csaknem 2 millió látogatót fogad. (Wikipedia)
A vonatkozó képeket - Thomas Guignard munkái és engedélye - ld.: link Forrás: link

A könyvtár mind a négy oldalán található bejárat, így igencsak nehezen fordulhat elő itt sorban állás... A 9 emeletes épület 2 földalatti szinttel is rendelkezik, legfelső részében természetesen kávézó is található, ahonnan a tetőterasz is elérhető.
A klasszikus könyvtáron kívül, grafikai, valamint művészeti gyűjteménnyel egyaránt várják az érdeklődőket. Az alagsorban egy 300 fős konferenciaterem kapott helyet. A belépés mindenki számára díjtalan.
A hivatalos nevén Stuttgart Stadtbibliothek belső terében mindenhol a fehér szín dominál, azonban egyetlen helyiségbe beengedték a színeket is. Kitaláljátok melyik ez? Bizony, a gyermekrészleg. Ide nem is a megszokott könyvespolcok kerültek, hanem egyfajta alacsonyabb tárolók, amelyeket már könnyedén elérhetnek a gyerekek.
A tervezők gondoltak az épületen belüli anyagmozgatásra is. A könyvek, csomagok szállítására ugyanis kialakítottak egy speciális fém pályát, amivel pillanatok alatt egyik emeletről a másikra tudják küldeni a könyveket.
Az ismert turisztikai értékelő oldal, a Tripadvisor felületén a város legfelkapottabb látnivalói között szerepel.
Voltak hangok, miszerint az épület kinézete miatt nem illik a városképbe, 2013-ban azonban megkapta az év könyvtára szakmai díjat, amellyel végérvényesen elismerték a koreai tervező munkáját. (Kulturjunkie)

Régebbi hírforrás(ok): Lakberencezés Trendmagazin link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról