Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szabályozottan tehetnek panaszt az USA könyvtárhasználói a dokumentumokkal szemben

Az ALA (az USA könyvtárosainak szövetsége) rendszeresen kiáll a könyvtárak nyílt társadalmi küldetése mellett, a cenzúra ellen. Ugyanakkor tiszteletben tartja a könyvtárhasználók véleménynyilvánítását a könyvtári dokumentumokkal kapcsolatban.
Hajnal Ward Judit a Könyv Könyvtár Könyvtáros legfrissebb számában ezt a folyamatot is bemutatja. Sőt, közre is adja a "Kérelem közkönyvtári állományban szereplő dokumentum újraértékelésére" c. dokumentumot. A használók bejelentésüket a helyi könyvtárban tehetik meg. Az ALA e felszólamlásokat összegzi és közzéteszi.
Az évente megrendezett Betiltott Könyvek hetén külön is ráirányítja a figyelmet a jelentett "problémás" dokumentumokra, illetve a cenzúra káros jelenségére. (MG)

Mint a szerző írja: - ... A kérelem benyújtásakor az olvasó egy-egy példányt kaphat a következő nyomtatványokból: az ALA alapszabályzata, a szabad olvasás joga, a könyvtári forrásokhoz való szabad hozzáférés, a fiatalkorúak szabad könyvtári hozzáférési joga és az adott könyvtár álláspontja a vitatott anyagok újraértékeléséről. A könyvtár ezután megkezdi az értékélés folyamatát az előre megírt szabályzat alapján.
A leggyakrabban bejelentett könyvekről az ALA listát vezet éves lebontásban, illetve korosztály és műfaj szerint. Néhány visszatérő motívumot leszámítva (pl. LMBTQI-tartalom és erőszak) a listán szereplő könyvek között változatos témájú kötetek szerepelnek. Nem ritka közöttük a világirodalom olyan klasszikusa sem, mint az Ulysses, A nagy Gatsby, Egerek és emberek, Míg fekszem kiterítve, Az ötös számú vágóhíd, A huszonkettes csapdája, A gyűrűk ura, Búcsú a fegyverektől vagy a Mechanikus narancs. Nem meglepő a politikai tartalmú művek, mint például a Szép új világ, az 1984 vagy az Állatfarm jelenléte a listán. A fiatalabb nemzedék nevében megvétóztak olyan műveket is, mint a Tom Sawyer kalandjai, A legyek ura, a Zabhegyező, a Papírsárkányok és a Harry Potter-sorozat könyvei.

Régebbi hírforrás(ok): Amikor a cenzúra beavatkozik a könyvtár mindennapi életébe - Segít a könyvtáros egyesület! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról