Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szabotáltak a könyvtárosok -- könyvzúzás, 1944

Homályos módszertani elvek alapján állították össze 70 évvel ezelőtt a magyar könyves halállistákat a zsidó származású szerzők bezúzásra ítélt műveiről. A végrehajtást könyvtárosok szabotálták. A könyves szakma vonakodását is jelezte, hogy a nagy 'könyvpurgálást' csak tételes lajstrom alapján volt hajlandó megkezdeni. Arra ugyanis nem gondolt a rendeletalkotó, hogy megkülönböztesse az azonos nevű szerzőket, amit nem old meg az sem, ha zárójelben feltüntetik a születési nevet. A közkönyvtárakból és könyvkereskedésekből kivonandó műcímek pontos jegyzékének összeállítását ezért a Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárára bízták, kéthetes határidővel. A csaknem négyezer könyvcímet tartalmazó jegyzék elkészült ugyan, ám a könyvtári példányokat a főigazgató nem szolgáltatta ki. Fitz József már 1941-ben páncélszekrénybe záratta a legértékesebb kódexeket és kéziratokat; a fővárost ért első légitámadást ? 1942. szeptember 9. -- követően pedig az állomány pótolhatatlan részének védelmét is megszervezte -- tudható meg Németh Mária könyvtörténésznek egy, az 1990-es évek elején megjelent tanulmányából. Fitz váteszi szavakkal fordult 1943-ban a Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesületének közgyűlésén a társintézmények kollégáihoz: 'a könyvek és az iratok nemcsak a bombáktól pusztulhatnak el, de a háborúk végén politikai veszélyek is felléphetnek'.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról