Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szakadék az otthon birtokolt könyvek számában (olvasóink szavazatára)

Megjelent a Scholastic hatodik Kids and Family Reading jelentése link amely 0-17 éves olvasók és családjaik szokásait mutatja be. Egyik legfontosabb adat a könyvek számának változása.
- Átlagosan 104 gyerekkönyv van egy háztartásban, de nagy szórás mutatkozik az anyagi háttér szerint.
- A több mint 100 ezer dolláros jövedelemmel rendelkező családoknál 127 könyv van otthont, addig a kevesebb mint 35 ezer dolláros bevételű családoknál mindössze 69 az átlag.
- Az átlagos hispán családokban 91 könyve van a gyerekeknek, az afrikai-amerikai családoknak 67 darab.
Ez jó lehetőséget teremt a könyvtárosoknak az olvasószám növelésére:
1. Egy volt új-mexikói könyvtáros szerint például a könyvtáraknak több képregényt, képregény-albumot és a mangát kellene beszereznie a tinédzserek elérése miatt.
2. A Fairfax Megyei Könyvtár 2005 óta vallja, hogy a könyvtárosoknak és az önkénteseknek oda kell menni, ahol a gyerekek vannak. Tavaly 25 ezer könyvet szállítottak 2200 iskola előtt álló gyereknek például családsegítő központokon keresztül.
3. A könyvtárban szőlő-gyerek olvasóköröket, tudományos témákhoz kapcsolódó LEGO-programokat és nyári kalandjátékkal összekötött olvasótáborokat szerveznek a gyerekeknek.
Másik fontos adat az olvasási jelentés szerint, hogy a 6-8 évesek szülei közül csak 38 százalék olvas fel hangosan a gyerekének, a 9-11 éveseknek pedig 17 százalék mesél történeteket. Eközben a 6-11 évesek 72 százaléka említette, hogy szereti, ha felolvasnak neki. Érdemes tehát felolvasással reklámozni a gyerekeknek a könyveket, főleg a humoros fejezetekkel. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról