Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szakirodalmi szemle - crowdsourcing alapon

A szisztematikus szakirodalmi szemlék (SR) jellemzően jól körülhatárolt témákra és homogén mintákra összpontosítanak. Ezzel szemben egy olyan szisztematikus szemle elkészítése, amely komplex gyógyászati és ápolási igényekkel rendelkező páciensekre (patients with complex care needs, PCCN) vonatkozik, két fő kihívást támaszt: új, nem pontosan körülhatárolt témát és heterogén mintát. Ez a cikk összefoglalja, milyen tanulságok vonhatók le a szerzők tapasztalataiból a crowdsourcinggal kapcsolatban, amelyet a fenti kihívásokra reagálva alkalmaztak. A PCCN-eket gyakran több probléma együttesen sújtja (egészségügyiek, kapcsolattartásiak, szociokulturálisak, pszichológiaiak, az egészségügyi szolgáltatások használatával kapcsolatosak), ami nehézkes döntésekhez vezethet különböző érdekelt felek között (ők maguk, ápolók, szakorvosok). A szerzők által kitűzött szemle célja az volt, hogy szisztematikusan értékeljék a PCCN-ek döntésekkel kapcsolatos, a szakirodalomban előforduló igényeit. Könyvtárosok együttműködése révén öt adatbázisban 8616 potenciálisan releváns tanulmányt azonosítottak. Egy húszfős szemléző munkacsoportot képeztek ki, akik ezután részt vettek 156 releváns tanulmány kiválasztásában, speciális online szoftvereket használva. A crowdsourcing módszer fő előnye a külsős szemlézők nézőpontjainak sokfélesége volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsanak egy interszubjektív tudásbázist a PCCN-ekkel és a döntési igényeikkel kapcsolatos jellegzetes fogalmak osztályozására. Összhangban más crowdsourcing-alapú szakirodalmi szemlékkel, a szerzők tapasztalatai megerősítik, hogy a crowdsourcing hasznos lehet azon szisztematikus szemlékhez, melyek nagyszámú, nem pontosan körülhatárolt témákról szóló és heterogén mintákat vizsgáló tanulmány vonatkozásában készülnek. (Egy komplex témára és heterogén mintára vonatkozó kutatási terület szakirodalmi szemléjének kivitelezése crowdsourcing módszerrel; Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról