Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szakkönyvtárak és információszolgáltatási életciklusuk 1. (olvasóink szavazatára)

Nem csak az információnak, hanem az információs szolgáltatásnak is van életciklusa. Mindkettő függ a veszélyektől, politikától, környezeti tényezőktől és váratlan pusztulástól. Még a leghatékonyabb modelleknek is elég rugalmasnak kell lenni a túléléshez. A kiszolgált vállalatok és közösségek is fejlődnek. Ez az állandó változás nem mindenkinek nyilvánvaló, sokan az itt és most elv szerint gondolkodnak.
- A közelség és a státusz kevésbé számít: egy információs szolgáltatás életciklusa megmutatja, mennyire értékelik a használók a könyvtárat az idő múlásával. Finoman és hirtelen is változhat, hogy mi számít. Például a közelség mindig is sokat számított. Hogy a könyvtár a kutatóközpontok magja legyen. Ma viszont a szolgáltatások virtuális, online környezetbe tevődtek. Már kevésbé fontos a könyvtár fizikai közelléte. Ugyanígy az impozáns kinézet, kazettás mennyezet sem annyira fontos már.
- Mi számít most? Azok a könyvtárak kerültek jó pozícióba, amelyek érezték a fontosság eltolódását más irányba. Az interperszonális és kommunikációs készségekre helyeződött a hangsúly. Elmagyarázni az életciklus összetevőjeként megjelenő kutatást, hozzáférést, megőrzést. A célokat össze kell hangolni a kapcsolódó szervezet (vállalat) céljaival is. Nem minden cégvezető hisz a könyvtárak jövőjében. Az információs szolgáltatásoknak is elég hívogatónak kell lenniük, kiépíteni a saját márkájukat. Elmesélni a helyi sikereket, hogy minél több ember hallja. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról