Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szakmai demokrácia: megkérdezték a könyvtáros egyesület elnökjelöltjeit (ALA) (olvasóink szavazatára)

Az Amerikai Könyvtáros Egyesület (American Library Association, ALA) most kezdődő 2023-24-es elnökválasztási kampányában a Library Journal (LJ) az ALA két jelöltjét faggatta fontos témákról. Emily Drabinski, a New York-i City University of New York (CUNY) Graduate Center ideiglenes vezető könyvtárosa (továbbiakban: ED) és Kelvin Watson, a Las Vegas-Clark Megyei Könyvtári Körzet ügyvezető igazgatója (továbbiakban: KW) méreti meg magát.
- A könyvtári dolgozóknak szembe kell nézniük a könyvekkel kapcsolatos kihívásokkal és a gyűlöletbeszéddel. ED olyan szakmai szövetséget szeretne, amely arra képezi ki tagságát, hogy helyi szinten, alulról szerveződő küzdelmük "nagyon hangos és nyilvános" legyen. KW kitér a "semlegesség" ellentmondásos fogalmára: a) A gyűjteményszervezésben semlegesnek kell lenniük, azaz objektív tények alapján kell mérlegelni az anyagokat; b) Intézményként viszont veszélyeztetheti őket a semlegesség, mivel nem lehetnek semlegesek társadalmi és politikai kérdésekben az ebből fakadó, ügyfelekre gyakorolt hatások miatt. E kérdések mindenkit érintenek.
- A könyvtárból más, frontvonalbeli munkákhoz hasonlóan, a munkatársak frusztráltan, dühösen, félve távoznak. Ezért csökkenteni kell a bizonytalanságot, növelni a béreket és támogatni a szakszervezetet. ED: a szolidaritás az egyetlen előre vivő út, hogy munkakörülményeiken változtassanak. A könyvtárosoknak a közszféra más dolgozóival együtt kell küzdeniük. KW: sokféle élettapasztalatból, nézőpontból építhető ki az érdekérvényesítés.
- Az ALA mostani költségvetési gondjainak enyhítésére a jelöltek prioritásai:
1. ED: A hatalom tudatos és szándékos megosztása a méltányosság érdekében; az ALA környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségének erősítése; az ALA-tagok szervezettségének kiépítése. Narratívája: az ALA-tagság büszke vállalása. [Az ALA] "ott talál ránk, ahol kell, és megéri a tagságba invesztálni". Ez olcsó és párosul a stratégián alapuló szervezési és érdekérvényesítő képzéssel.
2. KW akciótervét az ALA-tagokkal találkozva alakította ki. Védik a szellemi szabadságot. Kiállnak a munkahelyek biztonságáért, becsületéért. Lépéseket tesznek minden könyvtári dolgozó számára a nagyobb sokszínűség, egyenlőség, befogadás, hozzáférhetőség és a társadalmi igazságosság megvalósítására. KW pénzügyi tapasztalatait új bevételi források megtalálására használná. Az emberi erőforrásokba és a szakmába is befektetne. Minden könyvtártípus érdekét képviselné. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról