Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Százezer forintnyi kultúrbérletet kapnak a francia fiatalok

300 euró értékben vásárolhat könyvektől a színházjegyen át a művészeti kellékekig mindent a kultúrbérlettel az a közel 800 ezer francia fiatal, aki idén tölti be a 18. életévét.
A kultúrbérletet már Franciaország 14 körzetében tesztelték, most pedig az egész országra kiterjesztik. A 18. életévüket betöltő fiatalok egy applikáció letöltésével jutnak hozzá a 300 euró (nagyjából 100 ezer forint) értékű kultúrabérlethez. Ezt az összeget beválthatják színház-, mozi- vagy koncertjegyekre, tánckurzusokra, hangszerekre, művészeti kellékekre és bizonyos megszorításokkal online előfizetésekre is.
A kétéves próbaidőszak alatt 164 ezren jelentkeztek a teszt-kultúrbérletre és háromnegyedük legalább egyszer használta is. Elsöprő többségben könyvet vásároltak belőle, de a hangszervásárlás, a mozijegyek is népszerűnek bizonyultak. Évente közel 800 ezer francia fiatal ünnepli a 18. születésnapját Franciaországban.
A járvány miatt kényszerű bezárásokat most kezdik feloldani az országban, így ezen a héten nyitottak újra a francia mozik és múzeumok. A kultúrbérlet ötlete azonban nem emiatt született, ez volt Emmanuel Macron 2017-es elnöki kampányának egyik ígérete, amelyet most beváltott. A francia elnök egy 30 másodperces TikTok- és Instagram-videóban jelentette be a kedvezményt. Itt példákat is hozott a lehetséges filmek, múzeumok, regények, mangák, videójátékok, rap vagy metál zenék közül, hogy mi mindenre lehet beváltani a kultúrbérletet. Azonban azt javasolta, hogy böngésszék át a kultúrbérlet oldalán a teljes listát és mindenki maga döntheti el, mire költi az összeget.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról