Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szegény használók szempontjai - jog-e az egyenlő hozzáférés?

...a mindennapok világában a hangzatos elvek ('az információhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása') és a gyakorlat között tapasztalható. Ez az egyenlőség mindenekelőtt a beteg, szociálisan izolált, hajléktalan, diszkriminációtól szenvedő, analfabéta érintettek esetében csorbul, de ugyanígy hátrányt szenvednek a 'csak' anyagi értelemben lemaradottak is. Nem járul hozzá a probléma kezeléséhez az amerikai társadalom anyagias attitűdje, amely elsősorban a fizetőképes (vagyonosabb, jómódúbb) fogyasztót preferálja -- szinte minden téren.
Pedig figyelembe kellene venni a szegényebb használók szempontjait is: a könyvtárhasználat alacsonyabb mértéke arra vezethető vissza, hogy ezekben a társadalmi csoportokban kerülik a felesleges kiadások veszélyét (attól tartva, hogy elvesztik az olvasójegyüket, vagy a kölcsönzött könyvet). (Holt, ref.: Vasbányai F., 2007.)
-- Szokatlan, nem konvencionális program keretében találtak megoldást San Francisco-ban arra, hogy hogyan juttathatók a hajléktalanok könyvtárhasználatra jogosító olvasójegyhez.
A Civic Center Plaza-n átmeneti szálláslehetőség mellett (sátrak, menedékhelyek) állandó, több száz főnyi hajléktalan populáció található. A város e pontjához közel eső Városi Könyvtár erőfeszítést tett könyvtári anyaggal való ellátásukra. A tartózkodási hely felügyeletét úgy oldották meg, hogy az ne legyen önkényes és diszkriminatív. A hajléktalanok számára kiadott könyvtári jegy egy közel 400 dollár értékű hitelkártyának felelt meg -- egy alkalommal ilyen értékű könyvtári anyag kölcsönzésére jogosított. (Landgraf, ref.: Szepes Gné, 1992)
-- Hajléktalanokkal kapcsolatos esetleges deviancia kezelése a hazai jó példán túl: A Massachusetts Library Trustees Association 1989 őszi konferenciáját e témának szentelte: hogyan bánjon a könyvtáros az ilyen 'olvasókkal'? A Worcester Public Library képviselői, akik világos, írásban rögzített szabályzatot készítettek a problémás olvasókra vonatkozó teendőkről, azt hangsúlyozták, hogy e személyekben elsősorban az olvasót, nem pedig a problémát kell nézni. Példákkal bizonyították, hogy nem mindig a konfrontáció a legjobb politika velük szemben. (Chadbourne, ref.: Novák I. 1991)

Hírforrás: Fitting library services into the lives of the poor / G. E. Holt. In: Bottom Line 19 (2006) 4 p. 179-186 ; Library cards for the homeless / M. N. Landgraf. In: Amarican Libraries 22 (1991) 10 p. 946-949 ; The problem patron: how much problem, how much patron? / R. Chadbourne. In: Wilson Library Bulletin 64 (1990) 10 p. 59-60
2013. október 16.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szegeny_hasznalok_szempontjai_-_jog-e_az_egyenlo_hozzaferes
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról