Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szekszárd: könyvtár, levéltár és közösségi tér, 4,1 milliárdból

A jövő kihívásainak is megfelelő [írja a lap - szerk.] tudásközpont építése kezdődik meg a volt szekszárdi laktanya területén ősszel. A korszerű tudásközpont révén nem csak egy épületbe kerül a megyei könyvtár és a levéltár, de általa egy újabb közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is alkalmas tér létesül a megyeszékhelyen.
A volt laktanya területén épül meg a Modern Városok Program 4,1 milliárd forintos támogatásával a szekszárdi tudásközpont, melyben a megyei levéltár és a megyei könyvtár is helyet kap majd - tájékoztatott Ács Rezső, a helyszínen csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón.
Mint azt a polgármester részletezte, a mintegy 5700 négyzetméter területű épületben 2500 négyzetméteren interaktív könyvtárat alakítanak ki a most négy helyen működő Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár 364 ezer dokumentumból álló gyűjteménye számára. [Szekszárd lakossága: 33 e fő; IFLA-norma: 2 dokumentum / lakos, a Könyvtári Intézet ajánlása: 3 dokumentum / lakos. - szerk.] A szintén négy telephelyen működő levéltár több mint 12 ezer folyóméternyi iratanyaga 1700 négyzetméteres területen kap helyet. Emellett kialakítanak egy 1500 négyzetméteres területű közösségi teret, ahol előadó-, oktató-, kiállítótermeket építenek, valamint 62 parkolóhelyet is létesítenek.
A tervek tavaly készültek el és az építési engedélynek, ahogy a szükséges anyagi forrásoknak is a birtokában van már az önkormányzat, mely hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatot. Az ősszel kezdődhet az építkezés, mely várhatóan 2021-ben fejeződik be - mondta el Ács Rezső.
Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója megosztotta: az informatika gyorsan fejlődik, ám az elmúlt két évtizedben bebizonyosodott, hogy a könyvekre továbbra is nagy szükség van. Mindazonáltal a tudásközpontban a legmodernebb technológiák is megjelennek majd. Azt szeretnék, hogy a könyvtár olyan szolgáltató intézménnyé váljon, mely valóságos emberi közösséget teremt, miközben az olvasás kultúra fontosságára épít - fogalmazott Liebhauser János.
Az érdeklődők a folyamatosan frissülő link honlapon tájékozódhatnak a projekt részleteiről, előrehaladásáról!

Régebbi hírforrás(ok): Közös laktanyaépületbe költözik a szekszárdi könyvtár és a levéltár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról