Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szemellenző-nyitogatás - hogyan élnek az emberek a Földön?

Anna Rosling Rönnlund TED-előadásában olyan adatbázist mutat be, amely Földön élő emberek mindennapjait, használati tárgyait, cselekedeteit demonstrálják. "Fotósokat küldtem 264 otthonba 50 országban - és még mindig folyamatosan - és mindenhol ugyanazt a fotósorozatot készítették el a fotósok: lefotózták az ágyat, a tűzhelyet, a játékokat és még vagy 135 dolgot. Most van nagyjából 40.000 fényképünk." Tehát azok a közönséges dolgok láthatók - családi képek, használati tárgyak, szobabelső, wc, fogmosás-videók, vágyak tárgya, vásárolni tervezett dolgok stb. - melyeket a híradó NEM mutat. De amely dolgok sokkal inkább jelentik a valóságot, mint a nem ritkán szenzációhajhász, negatív dolgokra koncentráló sajtó, netán demagógia. A Roslingéktól már ismert Gapminder oldalon a Dollar Streeten link ábrázolják mindezt.
"Sok hasonlóságot találhatunk világszerte, és a médiában látható képek az mutatják nekünk, hogy a világ egy nagyon, nagyon fura hely. De ha megnézzük a Dollár Utca képeit, nem tűnnek annak. Így a Dollár Utcát böngészve a képeket adatnak használhatjuk, és az országok sztereotípiái egyszerűen szétesnek. Tehát a személy, aki a világ másik feléről néz vissza rád valójában olyan, mint te. És ez cselekvésre késztet, és reményt ad!"

Régebbi hírforrás(ok): A kritikus / kritikai olvasás területei 49. - 10 ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot link Atadok prezentálása -- ismét Rosling link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról