Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szemüveg...

Ebben a csoportunkban kilenc szemüveges gyerek van. A szegénység és a szemüveges gyerek együtt nagy kihívás. A vizsgálat, amiért utazni kell, a keret, a lencse, és az amortizáció, ami gyerekként is erős kockázati faktor, de a lakhatási szegénységben ez tovább növekszik, sok esetben megoldhatatlan helyzeteket teremt.
Az Igazgyöngyben a kezdetektől próbálunk ebben segítséget adni. Kapunk használt kereteket, amiből lehet választani, van egy kiváló optikusunk Berettyóújfaluban, aki kedvezményes áron és ha kell, sok munkaórával hozza össze a lencséket és a szemüvegkeretet, és segítünk, ha kell, a vizsgálatra való bejutásban is. Legfőképp pedig mondjuk, újra és újra, a szülőnek, hogy meg kell oldani, igen, be kell menni, igen, vigyázni kell otthon is a szemüvegre, mert ez olyan akadály az iskolai tanulásban, amit meg lehet oldani, de csak együtt, közösen. Plusz figyelemmel és plusz felelősséggel működik csak a dolog.

De ez sem megy egyik percről a másikra, így minden hónapban vannak szemüvegjavítások... de hála a támogatóknak, ezt meg tudjuk oldani. Néha felbukkannak más megoldási lehetőségek is, de a mi előnyünk, hogy évek óta visszük a témát, egy jól bejáratott együttműködésben, gyors segítséget jelent. Mutatok egy szemüveget. A kisfiú ötödikes, a dioptria ötös. A szemüveg, amit most lecseréltünk neki, szinte "homokfúvottra" karcolt. Mi is csak homályosan láttuk a szemét. Lefotóztam, nem tudom, látszik-e jól, mennyire nem tudta már betölteni a funkcióját. Talán kicsit sokat vártunk a másik szervezet megoldására. De úgy döntöttünk, nem várunk tovább, megcsináltatjuk. Segítettük a beutazást, megvolt a bemérés, választott keretet, és pár napon belül a lencse is megérkezett, elkészült a szemüveg. Tegnap, a művészetis órán meg is kapta...

Mikor felvette, csak ült, hallgatott és nézegetett. Nem öt percig, vagy tízig, hanem egész órán. Nem kapcsolódott be a feladatba, nem bírt, mert látni akart. Mindent, ami körülvette. Rendesen, tisztán. Odament az ablakhoz, és hosszasan figyelt kifele is. Aztán újra befele. Nem bírt betelni a látással. Jó lett volna örülni... hiszen megoldódott a helyzet. De az ember ilyenkor nem tud. Csak nézi a gyereket, és azt gondolja, nagyon nem jól van így. És azon is elmélkedik, hogy vajon mikor kap egy ilyen megoldás helyet a gondoskodáspolitikában.

Hírforrás: Ritók Nóra
2024. január 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szemuveg...
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról