Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Szenvednek a patinás épülettel, de van, hogy neves személyek szolgálnak ki a pultnál

Mindent összevetve jó évet zártunk, és ha az intézmény működésére, üzemeltetésére fordított energiáinkat is alapvető szolgáltatásunk érdekében tudtuk volna felhasználni, még jobb évünk is lehetett volna - értékelte Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a 2018-as esztendőt.
... tavaly például 8661 könyvtári belépővel rendelkező "ügyfelük" volt, ebből közel nyolcszázan az év folyamán iratkoztak be. A forgalomnak és az igényeknek megfelelően könyvállományukat is folyamatosan bővítik.
Szonda Szabolcs elmondta, bár tavaly "többször meg kellett húznunk a nadrágszíjat", merthogy az épület fenntartási költségei sok pénzt felemésztettek, "sokat kellett sakkozni ahhoz, hogy könyvvásárlásra is jusson". Végül ez is megoldódott, az év vége felé sikerült vásárolniuk közel 1700 új könyvet is.
Másik forrásuk az állomány bővítésére az adományozás: mintegy 3500 kötetet vittek be könyvbarátok, akik jobb helyét látták a sokféle okból fölöslegessé vált könyveknek a könyvtárban, mint a kukában.
A tárolást és általában az intézmény működését sokban segítené, ha az egykor adminisztratív rendeltetésűre tervezett épület könyvtári célra való átalakítása megvalósulna, de az évek óta húzódó munkálat végét még mindig nem látni. Szonda Szabolcs szerint valójában egy új, eleve a célnak tervezett épület oldhatná meg leginkább gondjaikat.
2019-ben katalógus-szoftverükhöz helytörténeti adatbázis kiépítését szolgáló modult vásárolnak, melyet terveik szerint az idei év végére ez is hozzáférhetővé válna a közönség számára. Rendezvényeiket is annak jegyében szervezik, hogy mind-mind kapcsolatban legyenek a könyvvel - így például tavaly 86 kulturális eseménynek adott otthont a könyvtár, ebből 39 saját szervezésű, a többi befogadott volt.
A nagy sikernek örvendő fordított napot - amikor meghívott jeles személyiségek szolgálták ki az olvasókat - is újra megszerveznék idén - sorolja Szonda Szabolcs terveiket.
A Bod Péter Megyei Könyvtár mindig is partnere volt a nemcsak a városban, hanem egész Háromszék-szerte szervezett művelődési rendezvényeknek: rendszeresen kiveszik részüket a Szent György Napok kulturális hete vagy a PulzArt összművészeti fesztivál programjainak szervezéséből, de a tematikus évekbe is bekapcsolódnak, így a jelenleg zajló Háromszék nem alkuszik címűbe, amelynek részeként gyerekrajzverseny lebonyolítását vállalták el.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról